De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onderzoek hbo-fraude

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Minister Hermans (Onderwijs) start een diepgaand onderzoek naar een mogelijke miljoenenfraude op hbo-scholen met inschrijvingen van buitenlandse studenten. De accountantsdienst van zijn ministerie gaat uitzoeken of sommige instellingen in het hoger beroepsonderwijs op grote schaal onterecht studenten uit het buitenland hebben ingeschreven om zo overheidssubsidies in de wacht te slepen.

Volgens twee tipgevers, die de mogelijk ongeoorloofde praktijken gisteren bij Hermans hebben aangekaart, zou met de vermeende fraude een bedrag van ongeveer honderd miljoen gulden per jaar zijn gemoeid.

De Tweede Kamer reageert geschokt op informatie. "Als dit waar is, dan is het schokkend. De minister moet nu als de donder alles gaan onderzoeken", aldus PvdA-Kamerlid Hamer. D66-Kamerlid Lambrechts wil dat Hermans zo snel mogelijk in de Kamer tekst en uitleg geeft over deze kwestie.

De bij de mogelijke fraude betrokken hbo-scholen, waaronder een instelling in het oosten van het land, zouden op diverse manieren ten onrechte subsidies opstrijken, zo beweren de informanten Mariette van Leeuwen en Peter de Jong, die beiden particuliere opleidingen voor buitenlandse studenten aanbieden.

Een van de manieren is het inschrijven van studenten voor niet bestaande programma's. Deze studenten studeren soms niet aan de instelling, maar de school krijgt voor hen van het ministerie wel ƒ10.000 per persoon per jaar. Daarnaast zou een hbo-school in Amsterdam Belgische studenten inschrijven die daar niet studeren.

De aangevers van de fraude noemen zichzelf onderwijsondernemer. Ze verzorgen particuliere hbo-opleidingen en werken aan een nieuwe Engelstalige opleiding economie voor buitenlandse studenten, met name uit Azië. "Ik kreeg van de fraude te horen via bronnen in België, China en ons eigen land", legt De Jong uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.