De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 15 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Woede om schikking
Schipholtunnel-zaak

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer is woedend op minister Korthals (Justitie) dat de frauderende bouwers van de Schipholtunnel en opdrachtgever de Nederlandse Spoorwegen strafvervolging door het openbaar ministerie voor in totaal 53 miljoen gulden hebben kunnen afkopen.

De hele Kamer vindt het onverteerbaar dat HBW, NS-dochter Strukton en hun samenwerkingsverband KSS niet voor de rechter worden gebracht vanwege het schrijven van valse facturen waardoor zij van verdere overheidsopdrachten kunnen worden uitgesloten. Minister Korthals meent echter dat dit ook nu mogelijk is.

Volgens de bewindsman heeft het OM met de 'beste deal sinds jaren' meer geld overheidsgeld teruggehaald dan als de drie bouwbedrijven voor de rechter waren gebracht. Volgens de minister, die door de schikking werd verrast, had bij de rechtbank hooguit 29,1 miljoen gulden aan vervalste facturen plus de maximale boete van drie keer een miljoen gulden kunnen worden binnengehaald.

Beroep

Per saldo is de overheid nu zo'n 21 miljoen gulden beter uit. Korthals verwerpt daarom de wens van de Kamer om tegen de schikking in beroep te gaan.

Korthals en zijn collega's Netelenbos (Verkeer) en Jorritsma moesten gisteren op het matje komen omdat zij volgens de Kamer te laks zijn opgetreden tegen een mogelijke miljardenfraude in de bouw, die al 2,5 jaar geleden door tipgever Ad Bos bij het OM was gemeld. Korthals moet de Kamer nu iedere drie maanden melden hoe het justitie-onderzoek vordert. De Kamer wil tevens een eigen parlementaire onderzoekscommissie instellen die de bouwsector en het aanbestedingsbeleid van de overheid onder de loep gaat nemen.

Onder aanvoering van PvdA en CDA neemt de Kamer, tot ergernis van Korthals, geen genoegen met zijn belofte dat het OM en kartelwaakhond NMa "met de hoogste prioriteit" onderzoeken of de dossiers van ingenieur Bos, oud-directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem, aanwijzingen bevatten voor illegale prijsafspraken tussen aannemers en informatie over corrupte ambtenaren van Rijkswaterstaat.

Korthals waarschuwt dat het parlementaire onderzoek het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg mag staan, zoals bij de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa naar de opsporingsmethoden van politie is gebeurd. Overigens kan het nu aangekondigde onderzoek uitmonden in een parlementaire enquête, het zwaarste wapen van de Kamer, als het strafrechtelijk onderzoek niet tot vervolging leidt.

Namen

Minister Netelenbos is woedend dat zij nog steeds niet beschikt over de lijst van Bos met namen van ambtenaren van Rijkswaterstaat die volgens hem steekpenningen hebben aangenomen. In ruil voor informatie over de hoogte van de bouwbudgetten van de overheid, waarmee aannemers samen prijsopdrijvende afspraken konden maken, hebben ambtenaren volgens Bos geld, reisjes en gratis verbouwingen aangenomen.

Op de lijst staan volgens PvdA-Kamerlid Van Gijzel negen namen. Twee daarvan heeft hij aan Justitie gemeld. Volgens Netelenbos is één man werkzaam bij een bouwbedrijf en wordt de ander nu doorgelicht. De bewindsvrouw wil de andere namen echter ook snel hebben. Zij voelt er niets voor om op de eventuele medewerking van Bos te wachten. Daarom heeft zij een kort geding aangespannen tegen het televisieprogramma Zembla, dat de lijst wel heeft gekregen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 15 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.