GRONINGEN - De 60-jarige seriemoordenaar Willem van E. uit het Groningse Harkstede heeft bekend de straatprostituees Sasja Schenker (34), Michelle Fatol en Annelies Reinders te hebben gewurgd. Dat heeft de Groningse politie gisteren bekend gemaakt.
De politie sluit niet uit dat de verdachte ook de tippelaarsters Antoinette Bont, Shirley Hereijgers en de nog steeds vermiste Jolanda Meijer om het leven heeft gebracht.
Van E., die in de jaren zeventig bekend stond als de lustmoordenaar van Ter Aar, sloeg drie jaar na zijn vrijlating in 1990 uit de Van Mesdagkliniek in Groningen wederom toe. De Zuid-Hollander was in juli 1975 veroordeeld tot 18 jaar en tbs wegens de moorden op de 15-jarige Cora Mantel uit Uithoorn en de verpleegster Aaltje van der Plaat (44).
Hij heeft nu toegegeven in 1993 de tippelaarster Michelle Fatol (23) te hebben opgepikt en naar het NS-station in Groningen te hebben meegenomen. Nadat hij gebruik van haar diensten had gemaakt, wurgde hij haar.
Op een stille plek, een sloot bij Slaperstil, dumpte hij haar naakte en levenloze lichaam. Daarna ging hij terug naar zijn verbouwde boerderij aan de Hoofdweg in Harkstede, waar zijn vrouw Adrie en haar drie kinderen op hem wachtten. De kleding van Michelle deponeerde hij in een plastic zak, stopte er een paar stenen in en gooide die vervolgens in het Slochterdiep nabij zijn huis.
Agressief
In 1994 sloeg Van E., die bekend stond als zeer agressief en als een persoon die geen tegenspraak duldde, weer toe. Dit keer werd de 31-jarige Annelies Reinders uit Harlingen zijn slachtoffer. Zij werd door Van E. opgepikt vanaf de tippelzone, waarna hij met haar naar een plek ten westen van Groningen reed. Daar wurgde hij Annelies. Met haar levenloze lichaam naast zich reed hij naar een laad- en losplaats bij het Eemskanaal, waar hij haar in gooide.
Op donderdag 12 juli belde de seriemoordenaar de tippelaarster Sasja Binja Schenker. Van E. was een van haar vaste klanten. Sasja leende een brommer en reed naar het afgelegen huis in Harkstede. Nadat zij enige uren bij hem had vertoefd, wurgde hij haar.
Haar lichaam sleepte hij vanaf zijn huis naar het bruggetje over de Borgsloot en liet daar Sasja in het water zakken. Enkele persoonlijke spullen zoals haar heuptasje en een paar kledingstukken gooide hij erachteraan.
Thuis heeft hij de bromfiets en helm van Sasja verstopt om deze op zaterdag 14 juli te deponeren bij het joods monument in het Sterrebos vlakbij de Van Mesdagkliniek in Groningen, waar Van E. jarenlang door psychiaters werd behandeld.
Toen Sasja's ontzielde lichaam werd gevonden, startte de politie een uitgebreid onderzoek. Bij haar stoffelijk overschot werden diverse sporen aangetroffen. Enkele dagen later werden enkele van haar kledingstukken gevonden. Weer een aantal dagen later werd de kleding van Fatol en Reinders opgedoken.
Bij een uitgebreid buurtonderzoek werden meer dan honderd mensen ondervraagd, onder wie Van E. Inmiddels was bekend dat hij een vaste bezoeker van de tippelzone aan de Bornholmstraat was. Uit verklaringen bleek dat hij een vaste klant van Sasja was en telefonisch contact met haar had. Bovendien werd bekend dat hij regelmatig prostituees mee naar huis nam en vrouwen bedreigde.
Geschokt
De nabestaanden van de prostituees zijn inmiddels ingelicht over de afschuwwekkende daden van Van E. De moeder van de sinds februari 1998 vermiste Jolanda Meijer is geschokt. "Hoe hebben ze zo iemand ooit kunnen vrijlaten? Ik weet zeker dat hij mijn dochter heeft vermoord. Hij moet gaan praten, want wij herbeleven het gehele proces weer opnieuw. Wij willen het hoofdstuk afsluiten en ons leven weer oppakken", zegt mevrouw Meijer geëmotioneerd.
Overigens is Van E. niet verantwoordelijk geweest voor de de moord op van Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde. Justitie in Leeuwarden maakte gisteren bekend dat Van E. vorig jaar mei vrijwillig heeft meegewerkt aan een dna-onderzoek, wat hem vrijpleitte.
De grote vraag blijft waarom de politie in Groningen niet eerder op het omvangrijke dossier van Van E. is gestuit. Volgens persofficier mr. M. Tragter-Schubert komt dat doordat de man in de jaren zeventig de moorden in Zuid-Holland heeft gepleegd, waardoor deze feiten niet bekend waren bij de Groningse politie.
Volgens politiewoordvoerder Pieter Boomsma is Van E. wel eerder in beeld geweest, maar kon men hem niet in verband met de prostitueemoorden brengen. Daarnaast zou de politie geen toestemming hebben gekregen van de rechter om zijn dna-materiaal te verzamelen.
Volgens de Groningse advocaat van Van E. mr. Frans J. Landstra ontkent zijn cliënt ten stelligste dat hij meer vrouwen heeft vermoord dan de drie die hij nu heeft bekend. |