De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Winst Noordelijke Alliantie
nachtmerrie voor Pakistan

Van onze speciale verslaggever

   
 

Hans Kuitert KABOEL - Pakistan heeft de Verenigde Naties dringend gevraagd snel vredestroepen naar Afghanistan te sturen, vooral naar Kaboel. Niet alleen Pakistan zelf, maar ook de Turken zijn bereid troepen te leveren voor een dergelijke VN-macht. De onverwacht snelle val van Kaboel aan de Noordelijke Alliantie heeft de ergste Pakistaanse nachtmerrie werkelijkheid gemaakt.

Pakistan, dat jarenlang de Taliban heeft gesteund maar het bewind liet vallen na de aanslagen van 11 september, heeft afgelopen weekeinde nog, samen met de VS, een dringend beroep op de Noordelijke Alliantie gedaan Kaboel niet in te nemen. Dit laatste heeft de Noordelijke Alliantie echter niet gedaan.

President Pervez Musharraf en president George Bush toonden zich toen bezorgd een mogelijke herhaling van het bloedbad dat tussen 1992 en 1995 in Kaboel heeft afgespeeld. Dezelfde Tadzjieken, Oezbeken en Hazari's vormen nu de Noordelijke Alliantie. Deze minderheidsgroeperingen hadden voor 1992 nooit de dienst uitgemaakt in Kaboel, maar wel de Pasjtoen, de etnische meerderheid waartoe ook de Taliban behoren.

Pasjtoenistan

Pakistan, dat zelf een grote Pasjtoen-bevolking in de grensstreek met Afghanistan heeft, vreest voor oproer onder de eigen inwoners. Sommigen van hen dromen nog steeds van een eigen land, Pasjtoenistan, wat een uiteenvallen van Afghanistan en Pakistan zou gaan inhouden.

Nu de Tadzjieken, Oezbeken en Hazari's niet gestopt zijn voor Kaboel, maar al zijn begonnen met een opmars naar de Pasjtoen-steden Jalalabad en Kandahar, vreest Pakistan geconfronteerd te worden met een onbeïnvloedbaar buurland.

In de afgelopen twintig jaar van oorlog in Afghanistan hebben opeenvolgende Pakistaanse regeringen er alles aan gedaan met een verdeel- en heersspel onder de Pasjtoen invloed te houden in Afghanistan. Daarbij kwam Pakistan altijd in botsing met Iran, dat de Perzisch of oud-Perzisch sprekende etnische minderheden in Afghanistan altijd een warm hart heeft toegedragen.

De strijders van de Noordelijke Alliantie verklaarden gisteren dat zij "niet tegen de Taliban vechten, maar tegen Pakistan". Niettemin verklaarden, na de val van Kaboel gisteren, de leiders van de Noordelijke Alliantie de macht in Kaboel te willen delen met niet aan de Taliban gelieerde Pasjtoen.

De Amerikanen, die met hun wekenlange bombardementen de weg hebben vrijgemaakt voor de Noordelijke Alliantie, worden inmiddels geconfronteerd met tegenstand onder de Noordelijke Alliantie. De Hazari-leider Ismail Khan, die de afgelopen dagen de westelijke stad Herat innam heeft al een veelgehoord sentiment vertolkt: "Ik dank de Amerikanen zeer voor de bommen, maar als we Afghanistan hebben bevrijd, moeten ze maar vertrekken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.