buitenland NEW YORK - De internationale gemeenschap, in haar streven een zo breed mogelijke coalitie op poten te krijgen als opvolger voor het Taliban-bewind, moet alle zeilen bijzetten om de ontwikkelingen in Afghanistan bij te benen.
Een dergelijke coalitie, toch al moeilijk te vormen in het etnisch sterk verdeelde land, moet nu snel van de grond komen.

|
Lakhdar Brahimi (Foto: AP)
|
De overname van Kaboel door de Noordelijke Alliantie, geheel tegen de wensen van de Verenigde Naties in, heeft de roep om een status als gedemilitariseerde stad onder leiding van een VN-troepenmacht versterkt.
Met name Pervez Musharraf, leider van het buurland Pakistan wiens bewind uiterst argwanend tegenover de alliantie staat, heeft hier in duidelijke termen om gevraagd.
De Verenigde Naties, momenteel in New York bijeen nadat de vergadering tengevolge van de aanslagen op het WTC en het Pentagon was uitgesteld, vormen de basis van de toekomstplannen. Onder leiding van Lakhdar Brahimi, de speciale VN-gezant voor Afghanistan, wordt gewerkt aan een plan van aanpak, dat hij gisteren in grote lijnen bekend maakte. Brahimi zei "zo snel als menselijkerwijs mogelijk" een vergadering van Afghanen uit alle groeperingen te willen beleggen om een voorlopige regeringsraad op zo breed mogelijke basis te vormen. Zodra de situatie dat toelaat gaat zijn rechterhand, Francesc Vendrel, naar Kaboel om bij te staan in dat proces. Een multinationale troepenmacht moet op zo kort mogelijke termijn toezien op de veiligheid in het land.
De VN hopen dat een voorlopige regering "onder leiding zal komen te staan van een individu dat algemeen erkend wordt als een symbool van eenheid", waarmee Brahimi leek te verwijzen naar de verdreven koning Zahir Shah.
Tegelijkertijd moet een interim-coalitie een zogenoemde Loya Jirga bijeenroepen, waarin alle leiders uit etnische groeperingen op regionaal en plaatselijk niveau zitting moeten hebben. Deze grote raad moet binnen twee jaar tot een grondwet opstellen en een normale regering organiseren. Om de humanitaire toestand in Afghanistan onder controle te krijgen, zullen de VN zo spoedig mogelijk hulpverleners terugbrengen in het land.
De minister van Buitenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie, Abdullah Abdullah, reageerde op de buitenlandse druk met een uitnodiging aan alle groeperingen van het land naar Kaboel te komen om een regering te vormen. Hij vroeg de VN in dat proces bijstand te verlenen.