BERLIJN - De Duitse regeringscoalitie van sociaal-democraten en Groenen valt vrijdag uit elkaar als bondskanselier Schröder in eigen kring in de Bondsdag geen meerderheid kan vinden voor militaire ondersteuning van de Amerikanen bij hun strijd tegen het terrorisme in Afghanistan.

|
Bondskanselier Schröder (Foto: AP)
|
Schröder zette gisteren de radicale vleugel van de Groenen onder druk door de stemming over het beschikbaar stellen van 3900 Duitse soldaten te verbinden met de vertrouwensvraag.
De drie jaar aan de macht zijnde sociaal-democraat liep gisteren spitsroeden om zoveel mogelijk Bondsdagleden van de kleine coalitiegenoot binnen boord te halen. Ten minste acht leden van de Groenen hebben gezegd dat zij tegen de inzet van de Bundeswehr zijn.
Ook in eigen gelederen moest Schröder zendingswerk verrichten om zijn politieke loopbaan als kanselier niet deze week al te zien eindigen. Een vurig pleidooi in beide fracties resulteerde gisteravond in afbrokkelend verzet, zodat er vrijdag mogelijk toch een eigen meerderheid voor de rood-groene kanselier in het verschiet ligt.
Schröder trad zijn critici niet met lege handen tegemoet. Hij toonde zich bereid in het kabinetsbesluit dat de beschikbaarstelling van 3900 Duitse soldaten regelt, ook de nadruk te leggen op politieke, economische en humanitaire maatregelen om het aantal burgerslachtoffers zo laag mogelijk te houden en escalatie van het conflict te voorkomen.
De kanselier benadrukte de huidige regeringscoalitie te willen voortzetten, ook na de verkiezingen van september volgend jaar.
Toch wist de kanselier niet alle zieltjes te winnen. Het parlementslid Winfried Hermann (Groenen): "Ik laat mij niet, doordat de kanselier de vertrouwensvraag stelt, een andere mening opdringen." Partijvoorzitter Claudia Roth (Groenen) zei de indruk te hebben dat alle Bondsdagafgevaardigden van haar partij een voortzetting van de coalitie willen, maar dat de stemming over Afghanistan een gewetenskwestie blijft.
Door het koppelen van de vertrouwensvraag aan het voorstel tot de Duitse inbreng in de oorlog tegen het terrorisme heeft de kanselier de steun van de oppositiepartijen CDU/CSU en FDP verspeeld.
Hoewel christen-democraten en liberalen achter het kabinetsbesluit staan om de Amerikanen de helpende hand te bieden, voelen zij er niets voor hun fiat aan het algehele regeringsbeleid te geven.