AMSTERDAM - Jonnie Boer van De Librije in Zwolle is opnieuw Neerlands beste kok, volgens het blad Lekker, waarvan morgen de 24e editie verschijnt. Op de tweede plaats prijkt het hoofdstedelijke Vermeer.
Beide zaken voerden ook de Telegraaf Top-10 van 1996 aan, maar dit terzijde. Duidelijk is dat de nieuwe leiding van Lekker zich distantieert van stemmingmakerij in het verleden: de vorig jaar neergesabelde Rôtisserie van De Amersfoortse Mariënhof die daarna bij Michelin een ster waard bleek krijgt nu een serieuze recensie.
Dat is ook de bedoeling van de nieuwe hoofdredacteur Guido Nijssen en uitgeefster Elly Simonis. "Wij willen kritisch en onafhankelijk zijn en tegelijkertijd aan toprestaurants een spiegel voorhouden." Bijzaken die in het verleden soms tot 'item' werden, zijn nu achterwege gebleven, het rapporteursbestand is geschoond en als hoofdinspecteur heeft men horecaboegbeeld Wynand Vogel aangetrokken.
Het is voor de derde keer dat Jonnie Boer de Lekker-lijst aanvoert, en de stijging (van 6) van Vermeer tot runner-up komt voor rekening van de nieuwe chef-kok Pascal Jalhaij die Edwin Kats (nu Amstel Hotel) opvolgde. Nummer drie is de Rotterdamse Parkheuvel van de veelvuldig voor een derde ster getipte Cees Helder, op de vierde plaats (gestegen van 9) prijkt Martin Kruithofs Lindenhof in Giethoorn, en op vijf is het Overveense tweesterrenhuis De Bokkedoorns blijven staan.
De rest van de top-tien: Toine Hermsen, Maastricht (6), De Nederlanden, Vreeland (7), Savelberg, Voorburg (8), Oud Sluis, Sluis (9) en Kaatje bij de Sluis (10).
Uiteraard zijn er ook enkele opmerkelijke verschuivingen. Inter Scaldes in Kruiningen zakt na het vertrek van tweesterrenchef Maartje Boudeling van 12 naar 42, de Zaandamse Hoop op d'Swarte Walvis stijgt van 29 naar 41, en De Roggebot uit Kampen (in '99 in onze top-10) komt als nieuweling binnen op 68.
Dat tenslotte het Amsterdamse Bordewijk een stijging van 100 naar 44 beleeft, zegt natuurlijk meer over de nieuwe bezems bij Lekker dan over de (uitstekende) chef-kok Wil Demandt.