De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Koningin prijst
Roemeense revolutie

door Jan-Kees Emmer

   
 

BOEKAREST - Opgewekt is koningin Beatrix gisteren begonnen aan een driedaags staatsbezoek aan Roemenië. De Koningin kwam even na het middaguur in de Roemeense hoofdstad Boekarest aan. Zonder de zieke prins Claus, maar met staatssecretaris D. Benschop (Buitenlandse Zaken). Daarna werd het protocollaire programma afgewerkt: het inspecteren van de erewacht, een bezoek aan president Illiescu, het leggen van een krans bij het graf van de onbekende soldaat en het staatsbanket.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 30kb)
• Glimlachend inspecteerde koningin Beatrix gisteren bij aankomst op het vliegveld van Boekarest de serieuze Roemeense erewacht. Later op de dag prees de vorstin de Roemeense vrijheidsstrijd van 1989, die dictator Ceausescu de kop kostte. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Daar sprak koningin Beatrix, overigens in aanwezigheid van de ex-koning Michael I van Roemenië, over de sympathie die Roemenië in Nederland won tijdens omverwerping van de dictatuur van Nicolae Ceausescu in december 1989.

"Uw land is niet het enige dat een periode van onderdrukking heeft doorgemaakt en uw volk is niet het enige dat pas onlangs zijn vrijheid heeft herwonnen. In Roemenië voltrok zich deze overgang op bijzondere wijze, namelijk in de vorm van een spontane volksopstand, die in heel Europa sympathie heeft gewekt, maar vooral in ons land."

De Koningin benadrukte ook dat de jonge mensen in de Roemeense regering een breuk met het verleden markeren. "Dit verleden heeft veel leed veroorzaakt, dat men graag zou vergeten. Men kan echter, zoals u zelf hebt opgemerkt, geen delen uit de geschiedenis schrappen", sprak de Koningin tot de president.

Het bezoek van de Koningin, dat in de Roemeens media uitgebreid wordt verslagen, heeft de Roemenen twee concrete verdragen opgeleverd. De met de Koningin meegereisde staatssecretaris D. Benschop tekende een verdrag over de sociale zekerheid. Hierdoor wordt het voor Roemenen die recht hebben op een Nederlandse uitkering mogelijk deze in hun eigen land uitgekeerd te krijgen. Verder gaan de Rotterdamse haven en de haven van Constantza samenwerken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.