
|
En weer staan verbijsterde New Yorkers, met opnieuw brandweerlieden in de hoofdrol, bij een rampplek. (Foto: AP)
|
NEW YORK - Opnieuw zijn de Verenigde Staten in diepe rouw gedompeld. Twee maanden en een dag na de aanslagen in New York en Washington moest het nog steeds in shock verkerende land andermaal een mokerslag incasseren door de crash van een Airbus A300 van American Airlines op het New Yorkse stadsdeel Queens.
Inferno
De Airbus stortte luttele minuten na het opstijgen van de luchthaven John F. Kennedy neer op de woonwijk Rockaway. Het vliegtuig met 246 passagiers en 9 bemanningsleden werd verzwolgen in een enorm inferno.

|
. (Foto: ANP)
|
Alle inzittenden, voor het merendeel Dominicanen, zijn om het leven gekomen, terwijl minstens zes inwoners van Queens worden vermist. Er bevonden zich geen Nederlanders aan boord. Gisteravond waren bij de bergingswerkzaamheden meer dan 160 lichamen gevonden.
De vliegramp is vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement. Hoewel sabotage of terrorisme niet volledig wordt uitgesloten, gaan de Amerikaanse autoriteiten er vooralsnog vanuit dat sprake is van een tragisch ongeval. De gezagvoerder van het ramptoestel heeft kort voor de crash brandstof gedumpt, zo werd gisteravond bekend.
Verticale crash
Volgens ooggetuigen boorde de Airbus zich als een doldrieste schroevendraaier met de neus naar beneden in de woonwijk Rockaway, gelegen op een landtong aan de Atlantische Oceaan.
Door de 'verticale' crash is de schade beperkt gebleven, zo maakte burgemeester Rudy Giuliani bekend. Ook de vrije dag die de meeste Amerikanen genoten, de zogeheten Veterans Day, heeft ertoe bijgedragen dat er in de wijk Rockaway in Queens niet nog meer doden zijn gevallen. Twee scholen in de buurt die toevallig dicht waren vanwege een feestdag werden in afwachting van slachtoffers ingericht als opvangcentrum.
Overal in de wijk lagen brokstukken van het vliegtuig. Een rij van twaalf woningen is geraakt. Minstens vier huizen zijn in vlammen opgegaan en volledig verwoest.
Brandstofdump
Vlucht 587 was op weg naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek, toen het toestel ongeveer vier minuten na vertrek op zo'n acht kilometer afstand van de Kennedy-luchthaven opeens van het radarscherm verdween.
Er waren volgens de autoriteiten door de bemanning geen noodsignalen uitgezonden. De kustwacht meldde dat het toestel brandstof dumpte in het water van Jamaica Bay, vlakbij de luchthaven. Dit wordt gezien als een belangrijke aanwijzing voor een mechanisch probleem.
Als de kustwachtmelding klopt, moet de piloot hebben geweten dat er iets mis was en mogelijk pogingen in het werk hebben gesteld om terug te keren voor een noodlanding. Vliegtuigdeskundigen hebben gisteren Amerikaanse media gewezen op eerdere problemen met motoren van dit Airbus-type. Het gaat om motoren van het type CF6-80C2 die door General Electric zijn gemaakt.
Explosie
Volgens sommige getuigen stond één van de motoren, die kort voor de ramp van het toestel afbrak, in lichterlaaie. Anderen spraken van een explosie aan boord van het vliegtuig.
De crash veroorzaakte een schokgolf in de VS en over de hele wereld, twee maanden na de kamikaze-aanslagen met gekaapte toestellen in New York en Washington. Burgemeester Giuliani van New York kondigde onmiddellijk de hoogste staat van alarm af. Uit voorzorg werden bruggen en tunnels naar Manhattan tijdelijk afgesloten. Het vliegverkeer op de drie luchthavens rond New York lag enkele uren stil, terwijl straaljagers van de US Air Force het luchtruim bewaakten.
President George Bush belegde in het Witte Huis een spoedberaad met zijn naaste adviseurs. Maar gisteravond werd steeds duidelijker dat aanwijzingen voor een terreurdaad ontbreken. Wel zijn op de rampplek enkele specialisten van antiterreureenheden gesignaleerd. Het onderzoek wordt echter geleid door de civiele transportraad van de VS. Een van de zwarte dozen is in de puinhopen gevonden en wordt in Washington aan een analyse onderworpen. |