
|
Een vrachtwagen vol juichende strijders van de Afghaanse oppositie voor de aanval zal worden geopend op de Talibanstellingen. (Foto: AP)
|
DOESJANBE - De Noordelijke Alliantie is de Afghaanse hoofdstad volgens eigen zeggen tot op zes kilometer genaderd, en staat op het punt Kaboel aan te vallen ondanks de oproep van de Amerikanen dit niet te doen.
Maar de oppositie wil het momentum niet verliezen nu de Afghaanse heersers ernstig zijn verzwakt door verlies van bolwerken in het noorden en westen van het land.
Eerder gisteren meldde de oppositie de verovering van Herat, de belangrijkste stad in het westen van Afghanistan. Ook meldde Alliantie-krijgsheer Abdolkarim Barahui gisteren de strategische stad Zaranj in het zuidwesten van Afghanistan tegen de grens met Iran te hebben veroverd zonder dat daarbij doden of gewonden zijn gevallen.
De Noordelijke Alliantie kreeg in de dorpen bij de Afghaanse hoofdstad opnieuw steun van Amerikaanse bombardementen op Taliban-posities. Alliantie-generaal Baba Jan zei gisteren bij de luchthaven Bagram, ten noorden van de hoofdstad, extra versterkingen te hebben gekregen en met zo'n 6.000 strijders op het punt te staan een massale aanval te lanceren op Kaboel. De Taliban hebben naar schatting ongeveer 15.000 soldaten in Kaboel.
De VS en de regionale bondgenoten willen dat juist verhinderen uit angst dat de burgeroorlog verder ontaardt in een enorm bloedbad. Vóór het Amerikaanse offensief hadden de Taliban 90 procent land in handen, maar ze lijken nu inmiddels al 40 procent te hebben verloren. De hele noordelijke helft van Afghanistan wordt nu door de oppositie gecontroleerd, op de provincie Konduz na.
Toch zijn niet alle Taliban uit het noorden verdreven. Een groep buitenlandse journalisten, onder wie een Amerikaan, een Duitser en een Française, vond gisteren de dood toen men, begeleid door soldaten van de Alliantie, ten zuiden van de stad Konduz in Noord-Afghanistan werd aangevallen door een kleine groep Taliban-strijders.
De Amerikanen en hun bondgenoten vrezen dat bij een aanval van de Noordelijke Alliantie op Kaboel de Tadzjieken en de Pasjtoen, die het merendeel uitmaken van de Noordelijke Alliantie, een hoofdstad in handen krijgen die traditioneel door de Pasjtoen is beheerst. Het is met name Pakistan dat buitengewoon bezorgd daarover is, uit vrees niet alleen voor een burgeroorlog, maar ook voor onrust in het door Pasjtoen beheerste grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Afghanistan