De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bewijs bouwfraude vandaag naar justitie

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De tipgever die justitie vandaag bewijsmateriaal overhandigt over verboden kartelafspraken door bouwbedrijven, heeft waarschijnlijk hulp gehad van een 'mol' binnen bouwbedrijf Koop Tjuchem in Groningen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
A. Bos.
De 'klokkenluider', ingenieur A. Bos, bracht vorige week een schaduwboekhouding waarmee de miljoenenfraude wordt blootgelegd in de publiciteit.

Deze boekhouding blijkt niet door Bos zelf te zijn opgesteld, maar door een werknemer van Koop Tjuchem, het bouwbedrijf waar Bos tot voor twee jaar geleden zelf ook werkzaam was.

Justitiebronnen hebben dit tegenover deze krant bevestigd.

Onduidelijk is of de werknemer de schaduwboekhouding vrijwillig aan Bos heeft overhandigd of dat de tipgever er op een andere manier de hand op heeft gelegd. Vast staat in ieder geval wel dat Bos alle bewijzen niet zelf heeft verzameld.

Tipgeld

De megafraude die door schaduwboekhouding in beeld wordt gebracht speelt zich af tussen 1988 en 1998. In die periode was Bos een aantal jaren door Koop Tjuchem gedetacheerd in het Caribisch gebied, onder meer op het eiland Sint Maarten. In '98 keerde Bos na een conflict met zijn werkgever terug naar Nederland en werd ontslagen.

Kort daarna kreeg hij de schaduwboekhouding in handen en stapte naar justitie.

Het openbaar ministerie nam de beweringen serieus, maar het onderzoek kwam niet van de grond omdat Bos drie ton tipgeld eiste. Na twee jaar vruchteloos onderhandelen, besloot de klokkenluider de zaak uit onvrede in de publiciteit te brengen. Vandaag overhandigt hij de bewijsstukken alsnog -en nu zonder vergoeding- aan minister Korthals, die de stukken doorsluist naar het OM, dat dan toch een strafrechtelijk onderzoek kan instellen.

De Tweede Kamer staat erop dat Korthals ervoor zorgt dat het OM snel aan de slag gaat. Vanmiddag wordt bekend wanneer het spoeddebat in de Kamer wordt gehouden. De VVD wil van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) weten waarom zij niet op de hoogte was van de bouwfraude die al in 1999 bekend was bij Justitie.

Bouwbedrijf Koop heeft het aangekondigde kort geding tegen oud-werknemer Bos gisteren ingetrokken. "Ons doel is bereikt", zegt woordvoerder Annet de Zeeuw. "De stukken zijn in handen van Justitie. Dat wilden wij met de actie bewerkstelligen." Koop Holding, waarvan eigenaar Henk Koop volgens zakenblad Quote goed is voor een vermogen van 310 miljoen, is van mening dat justitie een oordeel moet vellen over de kwestie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.