De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gouden start voor
Leeuwangh op mijl

   
 

BERLIJN - Grootmoedig als hij is, schonk Jakko Jan Leeuwangh zaterdag zijn voorschot op olympisch succes. De zege tijdens de ouverture van de olympische schaatsjaargang 2001/2002 deelde hij tijdens de Wereldbeker in Berlijn met de Noor Petter Andersen (1.50,23); het bijbehorende prijzengeld van 1250 dollar (een slordige 3000 gulden) gaf hij aan fysiotherapeut Johan Methorst. Het gebaar van goede wil werd niet alleen ingegeven door de goede inborst van de schaatser van SpaarSelect, maar veeleer door de heilige overtuiging dat de overwinning vooral een eerste stap was richting top van de Olympus.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Jakko Jan Leeuwangh is helemaal terug van weggeweest. (Foto: ANP)
Het gebeurt niet vaak dat de Alkmaarder zich na afloop van een 1500 meter dient te melden voor de ceremonie protocollaire. Ook dit weekeinde leek dat aanvankelijk niet het geval te zijn. De Rus Alexander Kibalko werd in eerste instantie tot winnaar uitgeroepen in een tijd van 1.50,19, maar bestudering van de videobeelden maakte duidelijk dat de ploeggenoot van Bart Veldkamp met vooruitgestoken hand de finish was gepasseerd. Een tijdcorrectie wierp Kibalko terug naar de vierde plaats en bezorgde Leeuwangh een ex aequo overwinning. Ploeggenoot Gianni Romme volgde daags daarop het goede voorbeeld op de vijf kilometer. De tweevoudig olympisch kampioen op de lange afstanden sloeg in het Berliner Sportforum een gat van 3,76 ten opzichte van de nummer twee, Bob de Jong: 6.28,92 om 6.32,68.

Leeuwanghs zege was opmerkelijk, al was het niet zo spraakmakend als de laatste keer dat de Noord-Hollander in de Wereldbekercyclus de metrische mijl op zijn naam schreef. Toen, eind januari 2000 in Calgary, bleek zijn 1.45,56 veertien maanden lang goed voor de status van wereldrecord. Pas in maart van dit jaar werd hij onttroond door de Zuid-Koreaan Kyu-Huyk Lee, die tijdens de Oval Finals op dezelfde baan tot 1.45,20 kwam.

De mogelijkheid om zijn mondiale toptijd te verdedigen was Leeuwangh (29) vorig seizoen niet vergund. Een chronische rugblessure hield hem vrijwel het gehele seizoen buiten de wedstrijden. Slechts tijdens de laatste Wereldbeker van het seizoen, in Calgary, verscheen hij aan de start.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.