De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Honkballers in de lift

Van onze honkbalmedewerker

   
 

TAIPEH - Het Nederlands honkbalteam heeft zich gistermiddag geplaatst voor de play-offs van het wereldkampioenschap in Taiwan door in het weekeinde twee cruciale overwinningen te boeken. Alleen is nog niet duidelijk op welke plaats de ploeg in de voorronde zal eindigen.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Oranje, dat zich via de plaatsing voor de play-offs dus andermaal bij de beste acht landen ter wereld heeft geschaard, nu viermaal op rij een wedstrijd in winst omgezet tijdens een WK. Zaterdag speelde Oranje uitmuntend tegen Australië en won met 0-6, gisteren werd een spannend duel tegen Canada onder een miezerige regen en laaghangende bewolking met 4-6 in winst omgezet tot groot genoegen van een flink aantal leden van de Nederlandse Club in Taiwan, die, onder leiding van zaakgelastigde Henk Nouwens, op het duel waren afgekomen.

Oranje keerde dan ook met een voldaan gevoel terug in het spelershotel, waar de beveiliging de afgelopen dagen overigens verscherpt was vanwege een internationale religieuze conventie, die zaterdagavond werd afgesloten. "Er waren hier ongeveer twintig religies vertegenwoordigd ter gelegenheid van de opening van het Museum of World Religions in Taipei", verklaarde de op de conventie aanwezige rabbijn Soetendorp, die regelmatig geïnteresseerd informeerde naar de resultaten van het Nederlands honkbalteam en op de conventie één van de sprekers was.

Het Nederlands team heeft duidelijk de aandacht op zich gevestigd. Ook van de Cubaanse coaches, die gistermiddag het duel tegen Canada aandachtig volgden en de nodige notities maakten. "De vier overwinningen op rij zeggen genoeg hoe het Nederlands team momenteel speelt", stelde coach Eric de Bruin. "En als je wint, tel je mee."

Oranje-manager Robert Eenhoorn onderstreepte deze woorden. "Dit waren belangrijke overwinningen. Het bewijst dat we het tegen grote landen kunnen opnemen. Dit geeft ons zelfvertrouwen", aldus de bondscoach.

Oranje speelde vooral zaterdag een uitstekende wedstrijd, waarin Australië er voor het eerst niet in slaagde tegen Nederland te scoren. Hoofdrolspelers waren toen werper Rob Cordemans en slagman Evert-Jan 't Hoen. De eerste stond pas in de vierde inning zijn eerste honkslag toe na de eerste elf slagmensen te hebben uitgeschakeld. 't Hoen sloeg zowel in de vijfde als zevende slagbeurt een daverende homerun en miste zelfs een derde toen een klap in de derde inning net in het stadion bleef, maar wel goed was voor een tweehonkslag. Nederland scoorde in de vierde inning het eerste punt, waarna de homeruns van 't Hoen goed waren voor het tweede en derde punt. Het aanvallende en sterke verdedigende spel gecombineerd met de dominerende pitching zorgden ervoor dat de winst geen moment in gevaar kwam. Ook niet toen Australië dreigend was in de laatste vier innings. Het dichtst bij een punt kwamen de 'Aussies' in de achtste inning. Ferenc Jongejan nam het werpen toen over en gooide de deur definitief in het slot. Dat deed de in de organisatie van de Chicago Cubs spelende 'closer' gistermiddag ook, maar toen was de ontknoping een stuk spannender. Tegen Canada moest Nederland even op gang komen.

Eenhoorn: "We verspeelden in het begin teveel kansen, maar kregen later wel de hits op het juiste moment." Tijdens het duel liep catcher Johnny Balentina een knieblessure op, maar speelde het duel gewoon uit. Uit voorzorg werd na afloop in het ziekenhuis een brace aangelegd. Oranje nam in de vierde inning de leiding, maar liet aanvankelijk teveel lopers achter. Canada nam dan ook in de eigen vierde beurt de leiding met 2-1 over. Het duurde tot de zevende inning, voordat die stand gelijk werd getrokken. Dat gebeurde op een hit van Sharnol Adriana, die nog geen honkslag in het toernooi had laten noteren, maar nu op een belangrijk moment uit zijn 'slump' brak. Nederland drukte vervolgens in de achtste inning door. Harvey Monte stelde via een 'double' Evert-Jan 't Hoen in staat te scoren en kwam zelf over de thuisplaat op een honkslag van Ralph Milliard, die even later ook scoorde. Een klap van Hensley Meulens leek ook een punt op te leveren, maar de scheidsrechter zag de profspeler uitgaan op het eerste honk. Meulens protesteerde en werd uit het veld gestuurd.

In de negende inning werd nog een extra punt gescoord. Een belangrijk punt, want in de negende beurt kwamen de Canadezen gevaarlijk terug. Ferenc Jongejan had het werpen overgenomen en realiseerde twee snelle nullen. Hierna moest hij echter drie honkslagen toestaan, gaf een vrije loop weg en zag twee Canadezen scoren. Verder liet de linkshandige prof het niet komen, want hij schakelde Aaron Guiel met drie slag uit. De buit was daarmee binnen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.