De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Torpedo-schaats' geeft
Anni Friesinger vleugels
in eerste Wereldbeker

Van onze speciale verslaggever

   
 

BERLIJN - De koningin is zwanger, leve de koningin. Tien weken verkeert Gunda Niemann pas in blijde verwachting, maar haar opvolgster liet zich afgelopen weekeinde in het Sportforum van Berlijn al nadrukkelijk gelden. Anni Friesinger hield tijdens de ouverture van het internationale schaatsseizoen huis op de 1500 en 3000 meter en die klappen kwamen hard aan bij de verzamelde concurrentie. "Ik heb een schop onder mijn donder gehad", verwoordde de teleurstellende Renate Groenewold treffend de stemming van het leger verslagenen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Met de overige Nederlandse schaatssters moest ook Renate Groenewold concluderen, dat het gat met de top angstaanjagend groot is. De Duitse vrouwen, ondanks de afwezigheid van Gunda Niemann, maakten een ijzersterke indruk op zowel 1500 als 3000 meter. (Foto: ANP)
'Der Torpedo' wordt Friesingers sleutel tot het succes in de Duitse media al genoemd. Het verbindingsstuk tussen schoen en ijzer bestaat uit carbon in plaats van staal, waardoor de schaats zo'n honderd gram lichter wordt. Belangrijker bijkomstigheid is echter dat het materiaal stijver is, waardoor de aansturing anders is. "Vanaf de dag dat ik die schaatsen aantrok, was het alsof ik nooit iets anders had gehad", aldus Friesinger. Haar trainer Markus Eicher deed er nog een schepje bovenop. "Zonder dit materiaal had ze deze races nooit gewonnen."

Volgens Eichers Nederlandse vakbroeder Gerard Kemkers lagen de zaken echter iets genuanceerder. Het gegeven dat de Duitse schaatsers zich via het Wereldbekercircuit kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van Salt Lake City waar de Nederlandse startbewijzen worden vergeven tijdens de olympische kwalificatiewedstrijd van eind december in Heerenveen was in zijn opzet minstens zo evident. "Onze eerste piek ligt elders in het seizoen. Vroeger was Renate Groenewold tijdens de eerste Wereldbeker van het seizoen al zó verschrikkelijk scherp dat ze nog maar nauwelijks kon verbeteren. Daar hebben we dit seizoen verandering in gebracht."

Al te veel geschrokken van Friesingers machtsgreep zei Kemkers niet te zijn. "Angst voor een mentale blokkade heb ik niet. Maar ik denk wel dat ze na dit weekeinde op een positieve manier getergd is." Toegegeven: "Het verschil met de absolute top is heel erg groot." Maar: "Zeker niet onoverbrugbaar." Groenewold was, met haar zesde plaats op de drie kilometer en zevende klassering op de 1500 meter, de minst teleurstellende Nederlandse. "Bepaalde details kloppen nog niet echt helemaal. Is dat wel het geval, dan rijd je zo twee of drie seconden sneller. En dan is het verschil ineens niet zo heel erg groot meer. Ik houd er rekening mee dat erkende toppers als Friesinger en Jennifer Rodriguez al in een eerder stadium hebben laten zien heel erg snel te kunnen rijden. Voor Groenewold is het pas de eerste keer dat ze er moest staan."

De eerste dag van de tweedaagse in het voormalige Oost-Berlijn was een tegenvaller, gebood de eerlijkheid Groenewold te erkennen. Het verschil in tijd op de drie kilometer met winnares Friesinger (liefst 6,43 seconden) was echter aanzienlijk duidelijker dan de verklaring achteraf. "Het ijs wou niet wat ik wou." Een dag later klonk de verklaring iets helderder. "Ik was een beetje moe."

Maar van paniek was geen sprake, stelde ze haar gehoor gerust. "Mijn longen hebben zaterdag een behoorlijke opdonder gehad, ik voelde me verkouden en moest de hele tijd slijm opgeven. Maar het komt allemaal best goed hoor. Vergeet niet dat dit pas mijn tweede 1500 meter van het seizoen was. En bovendien was het niet de bedoeling om bij deze wedstrijd al meteen te vlammen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.