De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Belgische veldrijders
blijven baas in eigen huis

Van onze sportcorrespondent

   
 

GAVERE - Heel even gaf Richard Groenendaal tijdens de derde Superprestige-veldrit in het Belgische Gavere de indruk, dat hij de Belgische crossers voor de eerste keer dit seizoen op een nederlaag zou kunnen trakteren. De Nederlandse kampioen nam halfkoers een kleine voorsprong op zijn concurrenten, maar kon niet voorkomen dat hij in de volgende ronde weer werd ingelopen. Daarna nam ploegmaat Sven Nys het initiatief over en de Belgische Rabobank-renner hield wel stand. Voor Groenendaal restte slechts de derde plaats.

De Belgische superioriteit in het veldrijden is verontrustend. Richard Groenendaal, en in iets mindere mate Gerben de Knegt zijn de enige buitenlandse veldrijders, die zich kunnen meten met de Vlamingen. De Knegt komt nog net iets tekort om zich in het debat om de ereplaatsen te mengen, terwijl Groenendaal de naweeën van een griepje in de eerste seizoenweek nog niet helemaal heeft weggewerkt. De Knegt kon zich in de beginfase wel handhaven in de spits, maar een lekke band op een ongelukkig moment strooide roet in het eten van de Brabander.

Zonder Richard Groenendaal is een internationale veldrit erg eentonig. Want op dit moment is hij eigenlijk de enige crosser, die het de Belgen moeilijk kan maken. In Gavere liet hij zich door de thuisrijders in de derde ronde toch even verschalken. "We reden met een groep van tien man het veld weer in en daarbij werd er veel geduwd. Ik liet me in het gedrang wat naar achteren wringen en dat brak me in die ronde op toen het groepje in stukken brak. Ik moest daardoor een flinke inspanning leveren om weer bij Nys, Wellens, Vervecken, Declercq en Vannoppen aan te kunnen sluiten. Ik was even niet fel genoeg, misschien ook wel een teken dat ik nog niet super ben." Toch koos de Rabobank-renner in de vierde ronde voor de aanval. Hij voerde het tempo flink op en sloeg in de vijfde ronde een gaatje van vijf seconden. "En dan moet je in de volgende ronde die kloof kunnen uitbouwen naar tien tot vijftien seconden. Dat kon ik niet. Ik kon mijn tweede adem niet vinden en dat was waarschijnlijk het gevolg van die onnodige inspanning in de derde ronde. Het ging vandaag wel weer beter dan vorige week, maar helemaal tevreden ben ik nog niet. Daarvoor rijd ik nog te wisselvallig."

Ploegmaat Sven Nys profiteerde in de zesde ronde slim van het sloperswerk van Groenendaal. Wereldkampioen Erwin Vervecken had zich stuk gereden om Groenendaal in te halen en moest passen toen Nys eens extra hard op de pedalen trapte. En ook de andere Belgen waren niet in staat om de Rabobank-renner in te halen. Het betekende voor Nys al de vijfde overwinning in dit seizoen, terwijl de teller van Richard Groenendaal nog steeds op 0 staat. "Ik richt me nu vooral op de wereldbeker. Komende zaterdag is in het Italiaanse Monopoly de eerste WB-wedstrijd en die wil ik winnen", zei de Nederlandse kampioen gretig.

Gavere. Superprestige veldrijden, derde wedstrijd: 1. Nijs (Bel) 58.00, 2. Vannoppen (Bel) 0.15, 3. Groenendaal (Ned) 0.22, 4. Bart Wellens (Bel) 0.38, 5. De Clercq (Bel) 0.43, 7. De Knegt (Ned), 11. De Vos 2.20, 15. Nijland 3.02, 25. Leijten 6.46.

Stand Superprestige: 1. Nijs 80 punten, 2. Bart Wellens 69, 3. Vervecken 66, 4. Vannoppen 57, 5. De Clercq 48, 6. Groenendaal 45, 7. De Knegt 42, 12. De Vos 26, 13. Van den Bergh 19, 16. Nijland 13.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.