De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Geen reden
om te blijven

   
 

KOPENHAGEN - Louis van Gaal maakt binnen afzienbare tijd bekend zijn functie als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal neer te leggen. Een andere conclusie valt na Denemarken-Nederland (1-1) nauwelijks meer te trekken. De signalen tijdens en rond de oefeninterland in Kopenhagen lieten weinig aan duidelijkheid te wensen over. Redenen om te blijven dienden zich niet aan. Na de directie en technische staf in Zeist zullen de internationals worden geïnformeerd, waarna Van Gaal het land op de hoogte zal brengen via de media.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Louis van Gaal stapt binnenkort op als bondscoach van Oranje.
"Deze volgorde zal ik volgen en daarom zeg ik op dit moment niets over m'n toekomst", verried de bondscoach onbewust veel meer dan hij van plan was op de persconferentie na het treffen. Want waarom, en over wat, moet Louis van Gaal iedereen inlichten als alles bij het oude blijft en hij dus z'n Zeister functie blijft bekleden?

Met een hoop gegoochel met woorden trachtte Van Gaal deze week de antwoorden op zijn toekomst als bondscoach van Nederland verder in nevelen te hullen. Optelsommen en de verklaring van Frank de Boer, Oranje-aanvoerder en Van Gaal-kenner pur sang, brachten meer helderheid dan de bondscoach veronderstelde. "Ik schat de kans dat Van Gaal vertrekt op meer dan 60%", vertelde De Boer, die meer dan eens in z'n leven vooraf door Van Gaal is geconsulteerd over diens belangrijkste beslissingen.

Of de opmerking van Van Gaal zelf na het duel tegen Denemarken: "Ik wilde in Kopenhagen nog eenmaal bij mezelf te rade gaan hoe het is om bondscoach te zijn." Welk antwoord hij vond, kwam niet expliciet uit z'n mond. Echter, even daarvoor stelde hij: dat het met Oranje tegen Denemarken jammer genoeg weer het oude liedje was. "Je staat met zeven minuten te spelen op een 1-0 voorsprong, moet dus winnen en toch laat je de tegenstander weer op 1-1 komen. Die penalty wordt, wat ik hoorde, onterecht gegeven, maar de bal ligt wel op de stip en heeft de 1-1 tot gevolg. Misschien een kwestie van mentaliteit. Een beetje slimheid ontbreekt ons gewoon."

Met andere woorden: voor bondscoach Louis van Gaal is niets veranderd sinds zijn aanstelling als eerste voetbalman van Nederland, sinds de uitschakeling door Ierland alweer twee maanden geleden en sinds z'n gesprekken met de internationals. Voor de oefeninterland tegen Denemarken stond de bondscoach open voor een teken, wat hem alsnog over de streep zou trekken om opnieuw de strijd aan te gaan als bondscoach. Maar een dergelijk sein bleef volledig achterwege in Kopenhagen. Ondanks de verbale 'steun' tijdens zijn rondgang langs de internationals, de sterkste opstelling en een nieuw systeem werd Oranje door Denemarken van het kastje naar de muur gestuurd. De in de basis debuterende Oscar Moens hield het Nederlandse doel, na een onzeker begin, schoon met een aantal goede reddingen bij kansen voor Feyenoorder Jon-Dahl Tomasson en PSV'er Dennis Rommedahl.

Na een schaarse counter in de 45e minuut gaf de enige, ten onrechte door Oranje geïmponeerde persoon in Kopenhagen - scheidsrechter Stuart Dougal uit Schotland - een hele goedkope strafschop aan het Nederlands elftal. Jan Heintze maakte in een reflex zijn gezicht te beschermen hands en het fenomeen Jerrel Hasselbaink scoorde vanaf elf meter via het been van doelman Thomas Sörensen. Van Gaal "Over de eerste helft was ik bijzonder ontevreden ondanks de voorsprong. We leden te veel balverlies, de eerste pass deugde niet en hoewel de Denen ons alle tijd en ruimte gaven, liepen we achter de feiten aan."

Toen het erom ging, leek het nergens op bij Oranje. In de tweede helft regeerde het Nederlands elftal, maar van een heuse wedstrijd viel door een hele reeks wissels nauwelijks meer te spreken. Bondscoach Louis van Gaal analyseerde de tweede 45 minuten desondanks serieus en toonde zich tevreden. Zijn collega Morten Olsen zette die tweede helft in het juiste perspectief. "Hoewel Martin Jörgensen vanaf 11-meter 1-1 maakte, bakten we er weinig van na rust, maar wat verwacht je anders met slechts vier basisspelers op het veld."

Hoe hard en moeilijk het voor hem is om over zichzelf te oordelen: Louis van Gaal weet dat Louis van Gaal als bondscoach niet de juiste man op de juiste plaats is in Zeist. Hij eist 100% steun van iedereen, maar het is een illusie te denken dat hij hier ooit op mag rekenen. Tegen Denemarken bleek het wederom en daarom wordt z'n terugtreden binnen afzienbare tijd verwacht. Al zal dit niet gebeuren voor de EK-kwalificatie-interland van Jong Oranje dinsdag tegen Engeland. Maar daarna staat hem niets meer in de weg om zijn besluit in de tweede helft van deze week of in de loop van volgende week in de openbaarheid te brengen.

Los van het besluit van bondscoach Louis van Gaal staat het afwachtende, allerminst doortastende optreden van de bazen in Zeist. Als geslagen honden waren ze aanwezig in Denemarken, directeur Henk Kesler en commissaris Gerard Bouwer. Zij hebben de soap van de afgelopen twee maanden rond Van Gaal en Oranje laten gebeuren, wat allerminst getuigt van sterk leiderschap. Ze waren daarop niet berekend en konden niet op tegen Louis van Gaal, die iedereen al twee maanden naar z'n pijpen laat dansen. Zelfs minister-president Wim Kok heeft er niet van terug. De stadgenoot van Van Gaal had slechts drie weken nodig om te besluiten zich niet meer kandidaat te stellen voor de PvdA en dus voor het premierschap.

Bij de Denen, de volgers van Oranje, maar ook intern werd en wordt op dit moment ronduit gelachen om de poppenkast zoals die zich in Zeist voltrekt. Het Nederlands elftal wordt daardoor niet louter sportief, maar evengoed qua leiding en organisatie bestempeld als een lachertje van de eerste orde. Een aanklacht waar evenwel niet de beleidsbepalers, maar bondscoach Louis van Gaal met z'n beslissing een einde aan maakt.

Denemarken - Nederland 1-1 (0-1). 45. Hasselbaink 0-1 (strafschop), 84. Jörgensen 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Douglas (Sch). Toeschouwers: 22.000. Gele kaart: Michaelsen (Denemarken), Reiziger, Zenden (Nederland).

Denemarken: Sörensen; Michaelsen, Henriksen, Lustü en Heintze; Poulsen, Tomasson (71. Rytter), Gravesen (46. Niclas Jensen) en Jörgensen; Rommedahl (46. Claus Jensen) en Sand (46. Madsen).

Nederland: Moens; Reiziger, Frank de Boer (46. Melchiot), Stam (64. Seedorf) en Van Bronckhorst (64. Zenden); Ronald de Boer, Boateng, Kluivert (46. Landzaat) en Davids; Hasselbaink en Makaay (77. Van Nistelrooy).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.