De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Opsteker voor België
   
 

BRUSSEL - Ruim anderhalf uur na het laatste fluitsignaal dwaalde bondscoach Robert Waseige nog steeds door de catacomben van het Koning Boudewijn-stadion. Achter zijn grote brillenglazen waren vragende ogen te zien. De Luikenaar zocht naar bevestiging, alsof hij van omstanders wilde horen dat de 1-0 zege van 'zijn' België tegen Tsjechië inderdaad een goed resultaat was.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
De Belgen juichen nadat de weglopende Gert Verheyen de belangrijke 1-0 heeft gescoord. De Tsjech Repka, die later geheel ten onrechte rood kreeg, protesteert voor buitenspel. Tevergeefs echter. (Foto: EPA)
Tweeledige gevoelens spleten de stemming. Mocht België tevreden zijn met de minimale zege of heerste de teleurstelling om de gemiste kans? De Rode Duivels hadden in de eerste barragewedstrijd tegen tien Tsjechen, nadat Repka in de 41e minuut rood zag, een grote stap richting het WK kunnen zetten, maar verzuimden in de tweede helft de score op te voeren. "We hebben nog niets in onze hand", constateerde doelpuntenmaker Geert Verheyen dan ook enigszins bitter.

Dat 1-0 voldoende kan zijn, en Europees gezien een prima uitslag is, bewezen de Belgen reeds zestien jaar geleden. In de play-offs tegen Nederland eindigde de wedstrijd in Brussel met een zelfde scenario als zaterdagavond ook in 1-0. Ook toen smeerde een Belg (Frank Vercauteren) een tegenstander (Wim Kieft) al vroeg in de wedstrijd een rode kaart aan. Diezelfde Vercauteren tekende die avond voor het enige doelpunt. In Rotterdam scoorde Georges Grün enkele minuten voor het einde het cruciale tegendoelpunt; 2-1. Daarmee was voor Oranje de weg naar Mexico geblokkeerd, terwijl de Rode Duivels op de Mondiaal excelleerden. Woensdag kan België andermaal de trots der Lage Landen worden.

Door de magere zege tegen Tsjechië is het al weken heersende pessimisme gekanteld in gematigd optimisme. Een zesde opeenvolgend WK-ticket versieren werd door bijna iedere Vlaming en Waal net zo moeilijk ervaren als Sabena in de lucht houden. Met vijf veranderingen in het elftal in vergelijk met de dramatisch verloren interland tegen Kroatië gooide Waseige zaterdagavond het roer om. Voor het eerst sinds februari 1998 stond er geen speler van Anderlecht in de basis. Belangrijkste verschil op het veld was dat de spitsen meer aansluiting kregen van het middenveld omdat Sven Vermant en Johan Walem offensiever speelden. Bij balbezit maakten de Belgen een betere indruk, vooral omdat de inzet, discipline en ploeggeest lovenswaardig waren.

Het dappere optreden van onze Zuiderburen werd afgebot door de machteloosheid van de spitsen. Tot aan het strafschopgebied combineerden de Belgen goed, maar binnen de 'zestien' kon men nauwelijks iets afdwingen.

Het doelpunt van gelegenheidsaanvoerder en gelegenheidsspits Verheyen was een pure toevalstreffer. In de 29e minuut zeilde een voorzet van de sterk spelende Vermant door een bos van spelers en kwam de bal bij de tweede paal ineens terecht bij de blonde speler van Club Brugge. Met zijn dij legde hij het leer voor zijn linkervoet om vernietigend uit te halen; 1-0.

Daarna had de thuisploeg dit herexamen voor het WK kunnen beslissen. Walem miste een grote kans, waarna Bart Goor een Oscar voor zijn toneelspel verdiende. Na een duel met Tomas Repka, maakte de Tsjechische verdediger een minieme elleboogstoot waarbij hij Goors schouder raakte. De Belgische middenvelder greep acterend naar zijn hoofd, scheidsrechter Urs Meier trapte erin en Repka zag rood.

Tegen tien man moet je niettemin slim spelen en de ruimte weten te benutten. Dat kan dit Belgisch elftal niet, terwijl risico's nemen niet in hun spel is getogen. "In de rust heb ik de spelers gezegd dat ze moesten blijven aanvallen, maar niet naïef", verklaarde Waseige. "Er was een maximum voorzichtigheid nodig, want op de counter kun je tegen de Tsjechen niet één op één spelen. Zij scoren immers makkelijk. De nul thuis handhaven was de belangrijkste opdracht."

Al gaf Waseige ook aan dat hij in de tweede helft stiekem op meer had gerekend. "Theoretisch had het beter gekund. Een tweede doelpunt was mogelijk. Maar de Tsjechische verdediging was heel efficiënt. Het bar slechte veld was niet in het voordeel van de ploeg die het spel moest maken. De 1-0 zege is desondanks van grote psychologische waarde. Ik denk dat het vertrouwen in een goede afloop de komende dagen naar de return toe alleen maar zal groeien."

Dat België na rust slechts één kansje voor Wesley Sonck wist af te dwingen, geeft echter te denken. Geen enkel moment kwam Tsjechië in problemen, al leunde het helemaal op de defensie. Zelfs Pavel Nedved werd enkel tot verdedigende taken gedwongen. "Met dit resultaat ben ik helemaal niet tevreden", verklaarde coach Jozef Chovanec getergd. "Natuurlijk heeft de rode kaart invloed gehad op de wedstrijd. Maar deze nederlaag moeten we thuis eerst weer zien weg te werken. Het zal een lastige wedstrijd worden."

Dat verwacht Verheyen ook. "In Praag wordt het beslist", gaf hij aan. "Deze 1-0 zege is een opsteker en biedt zeker perspectieven. Al heb ik tevens een wrang gevoel dat we geen tweede doelpunt hebben gescoord. Anderzijds konden we de bal weer in de ploeg houden, terwijl we in het verleden er wel eens achteraan moesten lopen. Er stond wederom een blok op het veld en gezien de slechte staat van het veld konden we toch aardig combineren. Willen we naar het WK gaan, dan zullen we woensdag andermaal heel sterk voor de dag moeten komen en opnieuw moeten scoren."

België - Tsjechië 1-0 (1-0). 29. Verheyen 1-0. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 35.000. Rode kaart: 42. Repka (Tsjechië).
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.