De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street wacht
op macrocijfers

   
 

AMSTERDAM - Afgelopen vrijdag sloot de Dow Jones industriële index voor het eerst boven het niveau van 10 september jl. de dag voor de terroristische aanslag. Een opmerkelijke prestatie als in ogenschouw wordt genomen dat de Dow Jones zeven weken geleden nog op het laagste punt in drie jaar stond, aldus Michael Toorop van Prudential Bache Securities te Amsterdam.

De stijging van deze index is voornamelijk te danken aan de koersen van IBM (plus 18,2%) en Wal-Mart (plus 19%). Aan de ene kant wordt de markt belaagd door winstwaarschuwingen en slechte economische data, zoals de werkloosheidscijfers (hoogste punt in vijf jaar) en aan de andere kant staat de rente op het laagste punt in 40 jaar en is het consumentenvertrouwen in november iets opgelopen in plaats van verder gedaald.

Het consumentenvertrouwen is de sleutel tot het herstel van de economie. De Amerikaanse economie draait voor tweederde op de consumentenbestedingen. Het is te hopen dat de Amerikanen in aanloop op de feestdagen veel spenderen en reizen. Een goed teken voor de markt is ook dat er weer nieuwe uitgiften van aandelen komen. Deze week zal het het hoogste aantal in zes maanden worden. Van de Standard and Poors 500-aandelen heeft 91% haar derdekwartaalcijfers gerapporteerd. Deze week komen er nog een paar belangrijke uit, zoals die van Dell Computer, Hewlett Packard en Applied Materials.

Ook komen weer de nodige economische data uit die meer inzicht kunnen verschaffen in de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Deze zijn o.a. de detailhandelsverkopen (verwachting plus 1,8%), de industriële productie (verwachting min 0,8%) en de capaciteitsbenuttingsgraad (verwachting 74,8%). Tevens zal de consumentenprijsindex worden gepubliceerd. Deze inflatiegraadmeter wordt verwacht met 0,1% te zijn gedaald, echter exclusief voedsel- en energieprijzen zal de index waarschijnlijk met 0,1% zijn gestegen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.