De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Golf winstwaarschuwingen
verstoort pr-bedrijfsshow

   
 

AMSTERDAM - Geen week gaat voorbij of een aantal bedrijven geeft een winstwaarschuwing. Versatel, ABN Amro, ING, Hagemeyer, Stork en onlangs nog Getronics. Dit steekt schril af bij de pr-shows die bedrijven in het verleden richting media en beleggers hebben gehouden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Geen week gaat voorbij of een aantal bedrijven geeft een winstwaarschuwing, onlangs nog Getronics. (Foto: ANP)
Presentaties waarbij de bestuursvoorzitter meer leek te worden ingefluisterd door zijn pr-afdeling dan door de financieel directeur. Wellicht is het tijd voor richtlijnen voor cijferpresentaties, zoals die nu al voor jaarverslagen geldt.

Het voorstel is afkomstig van Vincent Harmsen, directeur van financieel softwarebedrijf Hyperion. Regels met "bijvoorbeeld ratio's als guideline" kunnen voorkomen dat presentaties uitlopen op een pr-show waar het vooral om de waan van de dag gaat. Hyperion signaleert dat veel bedrijven bovendien moeite hebben een missie neer te zetten voor een langere termijn. Bestuursvoorzitters worden afgerekend op kwartaalcijfers. Harmsen: "Daarbij duw je bestuurders in een hoek waar we ze niet willen. Het managen van de toekomst, dát maakt een bedrijf succesvol. Er 2000 man uitgooien om de beurskoers op te krikken, is iets wat iedereen kan. Dat vind ik niet intelligent bestuur."

Vooral buitengewone lasten en baten bieden creatieve mogelijkheden. Bedrijven kunnen daarmee hun kwartaalcijfers aardig opleuken. Er zijn echter analisten die hier doorheen prikken en het opgeschoonde cijfer geeft slechts even verlichting. Blijft het slecht gaan, dan wordt op een gegeven moment een publieke winstwaarschuwing onvermijdelijk.

En die waren er de afgelopen weken in groten getale. Daarbij wordt veelal verwezen naar de economische knik na 11 september. Harmsen: "Die gebeurtenissen hebben absoluut invloed op de economie. Maar het is ook een beetje dubbel. Sommige bedrijven grijpen dit aan als validatie voor de teleurstelling."

René Lokenberg, directeur research van Van der Hoop Effektenbank: "Inderdaad is 11 september gemakkelijk te benoemen. Iedereen weet direct waar je het over hebt. Maar het snijdt ook wel hout. De wereld verkeerde na 11 september in angst. Budgetten en investeringen daalden."

Maar ook hij stelt: "Enige bedrijven die toch al in een reorganisatie zaten hebben 11 september wel aangegrepen om het laatste restje overtollige vet de deur uit te doen."

Lokenberg toont zich ook wat positiever over bestuursvoorzitters. Hij vergelijkt een onderneming met een oceaanstomer. "Die kun je niet snel van koers veranderen."

Maar als één schaap over de dam is volgen er meer, redeneert Lokenberg. Het eerste schaap zijnde in dit geval een grote onderneming in de branche die een winstwaarschuwing aandurft. "En dan volgt de hele riedel onder het motto: Als zij het doen, dan moeten wij ook. En dan heb je een economische malaise."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.