De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kaboel in vizier bondgenoten VS
Taliban op de vlucht

Van onze speciale verslaggever

   
 

DOESJANBE - Na 36 dagen aanhoudende Amerikaanse bombardementen en een onverwacht sterk offensief op drie fronten van de Noordelijke Alliantie zijn de Taliban op de vlucht geslagen. Het onverwachte succes van de Afghaanse oppositie, afgelopen weekeinde, plaatst de coalitie tegen terrorisme voor een groot probleem.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x300, 26kb)

De Amerikaanse president George Bush en de Pakistaanse president Pervez Musharraf hebben de Noordelijke Alliantie dringend gevraagd de hoofdstad Kaboel niet in te nemen, uit angst dat een verdere broedertwist tussen de etnische groepen uitmondt in een bloedbad in de hoofdstad van Afghanistan.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie, Abdullah Abdullah, sloot een poging Kaboel te veroveren echter niet uit. Maar hij hield de deur voor het Amerikaans-Pakistaanse verzoek op een kier. Dat deden diverse generaals uit het leger van de Noordelijke Alliantie niet. Die verklaarden geen boodschap te hebben aan het Amerikaans-Pakistaanse verzoek.

De vreugde was groot in de drie veroverde steden, Taloqan in het noorden bij de grens met Tadzjikistan, Pul-i-Khumri nabij Kaboel en Qala-i-Nau in de centrale provincie Bamiyan, waar de Taliban in maart nog de fameuze Boeddha-beelden opbliezen.

De Noordelijke Alliantie heeft na de val van Mazar-i-Sharif aan de grens met Oezbekistan, afgelopen vrijdag, meer troepen en materieel naar het front met Kaboel gedirigeerd, nog steeds geholpen door Amerikaanse bombardementen op Taliban-posities ten noorden van de stad.

Hergroeperen

In het anti-Talibankamp overheerst het gevoel dat de Taliban nu in de pan kunnen worden gehakt. Wachten betekent dat de Taliban zich kunnen hergroeperen. De nederlagen waren afgelopen dagen ook aanzienlijk. Bij gevechten sinds vrijdag zijn vele honderden Taliban-strijders, Arabische en fundamentalistische Pakistaanse hulptroepen omgekomen.

De Taliban houden nu alleen nog stand in de stad Konduz bij de grens met Tadzjikistan, die compleet is omsingeld door de Noordelijke Alliantie. De gewapende oppositie staat nu niet alleen aan de poorten van Kaboel, zij heeft ook de strategische stad Mazar-i-Sharif stevig in handen en is tot vlak bij de al even belangrijke West-Afghaanse stad Herat opgerukt, bij de grens met Iran. Mocht het offensief niet door internationale druk worden afgeblazen, dan kan de Noordelijke Alliantie nog voor het begin van de ramadan, aankomende zaterdag, misschien Kaboel, maar zeker Herat in handen krijgen.

Beste eenheden

De Taliban doen net of er niets aan de hand is. Ze erkennen weliswaar het verlies van zes provincies in 48 uur tijd, maar spreken van een tactische terugtrekking die door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen wordt weerlegd. "De Taliban zijn hun voornaamste leger kwijt", aldus gisteren de blakende Noordelijke Alliantie-minister Abdullah Abdullah. In het noorden hadden de Taliban de beste eenheden, totaal 15.000 man, gestationeerd, die nu volledig uit elkaar zijn geslagen.

Hulp

Oppositie-commandanten meldden gisteren dat de wegen naar Herat en Kaboel vanuit het noorden en deels vanuit het oosten in hun handen zijn. Daarlangs zou snel humanitaire hulp op gang kunnen komen als Oezbekistan bereid is in de komende dagen de enige grens, de brug bij Termez ten noorden van Mazar-i-Sharif, te heropenen.

Voor de Amerikanen is de verovering van Mazar-i-Sharif, inclusief het strategische vliegveld, de eerste opsteker in de oorlog in Afghanistan. Nu kunnen de Amerikanen hun zo node gemiste bruggenhoofd in Afghanistan inrichten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.