De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bin Laden: "Wij
doden onschuldigen"

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Osama bin Laden heeft voor het eerst toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de kamikaze-aanslagen in de VS. In een angstaanjagende video-opname, die sinds twee weken onder zijn aanhangers circuleert, dreigt hij ook met terreuraanvallen op landen die de VS militair steunen.

De bandopname dateert van eind oktober, voordat de militaire inzet van Nederland bekend werd. De bekentenis is gisteren onthuld door de Britse krant The Sunday Telegraph en vormt het hardste bewijs tot nog toe van Bin Ladens betrokkenheid.

De terreurleider bedreigt opnieuw de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair en zweert niet te zullen stoppen met terreur.

"Als het wreken van de moord op ons volk terrorisme is, dan zal de geschiedenis ervan getuigen dat wij terroristen zijn. Ja, wij doden onschuldigen en dit is religieus en logisch gezien rechtmatig", aldus Bin Laden.

De video zou deel uitmaken van nieuw bewijsmateriaal dat komende woensdag wordt vrijgegeven door de VS en Groot-Brittannië. Bin Laden noemt het World Trade Center in New York een "legitiem doelwit" en zegt dat de kapers die met twee passagierstoestellen te pletter vlogen tegen de Twin Towers, waren "gezegend door Allah".

Het vermoorden van meer dan 4500 mensen is volgens de terreurleider gerechtvaardigd omdat zij "geen burgers" waren maar werkten voor het Amerikaanse systeem. "De Twin Towers ondersteunden Amerika's economische macht. Met hun vernietiging zijn ook de torens van moraal in de VS verwoest."

In een interview met de Pakistaanse krant 'Dawn' verklaart de zich in Afghanistan schuilhoudende Bin Laden dat hij beschikt over chemische en nucleaire wapens. Terwijl autoriteiten in de VS weinig geloof hechten aan die mededeling, maakte een andere Pakistaanse krant melding van speculaties dat Bin Ladens organisatie Al Qaeda erin geslaagd zou zijn een kernwapen naar de VS te smokkelen. Het zou gaan om een in de voormalige Sovjet-Unie geproduceerde kofferbom.

Bush

Tegen de achtergrond van de Bin Laden-video en de nucleaire dreiging kwamen de Verenigde Naties onder zware veiligheidsmaatregelen bijeen in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering, die na de aanslagen van 11 september was uitgesteld. In zijn eerste toespraak tot de VN waarschuwde Bush voor het gevaar van Bin Laden: "De terroristen beramen opnieuw moorden, misschien in mijn land, misschien in uw land."

Het tot nog toe uitblijven van 'overtuigende' bewijzen tegen Bin Laden werd onder andere door de Iraanse president Khatami gehekeld. Tegenover The New York Times zei Khatami echter dat Bin Laden niet namens de islamitische wereld spreekt. Terwijl Al Qaeda het terreurgeweld koppelt aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen, slaat Khatami een verzoenende toon aan. Iran is volgens hem bereid het bestaansrecht van de joodse staat te erkennen, als de Palestijnen "daarvoor kiezen".

President Bush zei in de VN duidelijker dan ooit tevoren dat er een Palestijnse staat moet komen. Hij sprak daarbij voor het eerst over 'Palestina', maar bleef Jasser Arafat in de wandelgangen ontlopen. De Palestijnse leider, die de terreuraanslagen gisteren opnieuw veroordeelde, zat wel aan bij een VN-lunch waarbij ook Bush aanwezig was.

De president voelde niets voor een aparte ontmoeting. Zijn veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei eerder dat het geen pas geeft terrorisme te veroordelen en tegelijk de Hezbollah- en Hamas-bewegingen te omhelzen.

Bush woonde gisteren samen met secretaris-generaal Kofi Annan van de VN op 'ground zero' een herdenkingsdienst bij voor de uit 80 landen, waaronder Nederland, afkomstige slachtoffers die gisteren precies twee maanden geleden vielen bij de aanslag op het WTC. Minister Jozias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) spreekt morgen de VN toe.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.