De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Burgemeester bepleit partyverbod dancing
Opnieuw drugsdode na
Zaans discofeest

   
 

door Frank Roos ZAANSTAD - De Zaanse 'horror-disco' Fundustry, waar afgelopen weekeinde wéér een dode viel na drugsgebruik, kan de deuren mogelijk binnenkort sluiten. Als het aan burgemeester Ruud Vreeman van Zaanstad ligt, gaat hij de 'feesten' in de 'dodendancing' aan de Zaanse Hemkade verbieden. Vreeman wil daarover vandaag een besluit nemen.

Na een feest in Fundustry overleed zondagochtend een 28-jarige vrouw na het gebruik van drugs en raakten twee anderen onwel. Vorige maand kwam in dezelfde dancing al een 16-jarige jongen om na gecombineerd gebruik van xtc en veel bier.

Coma

De dit weekeinde omgekomen vrouw uit Zeist bezocht zaterdagavond een 'Wastelandparty', dat bekend staat als een fetisj-fantasy-feest. Een vriendin van eveneens 28 jaar oud uit IJsselstein raakte enige tijd in coma. De twee jonge vrouwen zouden xtc gebruikt hebben. Een man (46) raakte onwel na het gebruik van partydrug GHB, een zware pil die de politie omschrijft als 'olifantenveller'.

Het ging om het grootste fetisj-feest in Europa. Gasten wordt aangeraden in 'kinky' uitdossing te komen: rubber, leer, naakt of in uniform. Behalve danszalen zijn er een 'darkroom' en een 'martelkerker'. Op het programma stond het optreden van een seksrobot.

"We zijn op het punt dat ik me afvraag of ik dit in Zaanstad wel wil. Ik ben het hele gedoe behoorlijk zat!" aldus de burgemeester.

Politiecontrole bij een onlangs gehouden hardcore-feest aan de Hemkade leverde 38 processen-verbaal op wegens verboden wapenbezit en massale racistische uitingen. De feestgangers droegen steekwapens en honkbalknuppels bij zich.

Een volgend feest in de reeks 'Masters of Hardcore' op 8 december is na bezwaren van Vreeman al afgelast.

Ziekenhuis

Het gebeurt volgens de politie steeds vaker dat bezoekers van de feesten in het complex naar het ziekenhuis moeten. De feesten, waarvan er veertig per jaar gehouden worden, trekken gemiddeld 2500 bezoekers. De organisatie beschikt over eigen beveiliging en een EHBO.

De eigenaar van Fundustry verhuurt de voormalige fabriek aan diverse organisatoren. Die trekken publiek vanuit heel Europa. Zaterdagavond werd op het terrein een man uit Zweden gearresteerd. Hij wordt verdacht van mishandeling.

In verband met het dodelijke xtc-gebruik heeft de politie van Zaanstad in overleg met justitie gisteren een rechercheteam van tien man samengesteld. Zij gaan de herkomst onderzoeken van de drugs die bij de omgekomen vrouw zijn gevonden.

"Het zijn beslist niet mijn soort feestjes", aldus burgemeester Vreeman. "Ik zou mijn eigen kinderen er niet heen laten gaan. Maar tot voort kort waren er nauwelijks problemen. Er wordt bijna zeker niet in drugs gehandeld. De politie houdt regelmatig controle. De bezoekers nemen drugs voor eigen gebruik mee. In ons lands is preventieve controle daarop niet toegestaan. Dat heeft geleid tot dit tragische slachtoffer."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.