De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Zeeuwen zitten weekend
in kou door gasstoring

   
 

door Cees Jansen MIDDELBURG - Naar schatting vijftienduizend Zeeuwse huishoudens hebben het afgelopen weekend zonder gas gezeten doordat de beveiligingsapparatuur in een mengstation in het Vlissingse Sloegebied vrijdagavond niet goed werkte.

Pas nadat door een controleur de gasleiding was ontlucht, mocht men de gaskraan weer opendraaien. Op de meeste plaatsen was dat zaterdag al het geval, maar in enkele dorpen gebeurde dat pas in de loop van zondag. Gisteravond had meer dan 90 procent van de getroffenen weer gas.

In het mengstation wordt hoogcalorisch Brits gas vermengd met stikstof om het gas even verwerkbaar te maken als het in Nederland gangbare laagcalorische Groningse gas. Toen er te veel stikstof werd bijgemengd, had de installatie automatisch moeten uitschakelen en overgaan op Gronings aardgas.

Het mengstation is stilgelegd nadat duidelijk was geworden dat daar de oorzaak van de storing lag. Delta levert nu Gronings aardgas. Het mengstation is overigens nog maar een half jaar in gebruik.

Vrijdagavond begon het klachten te regenen bij Delta Nutsbedrijven. Nadat het beleidsteam bij elkaar was gekomen, reden politie en brandweer met geluidswagens rond om de mensen te informeren.

Zij verzochten dringend om de gasleiding bij de hoofdkraan af te sluiten en die dicht te houden tot een medewerker van Delta langs was gekomen. Ook via regionale omroepen werd benadrukt dat mensen niet zelf aan de gastoevoer mochten sleutelen. Vanwege het teveel aan stikstof waren namelijk de waakvlammen en branders van gasfornuizen gedoofd en het risico bestond dat als het gas bleef stromen de niet-uitgedraaide pitten voor levensgevaarlijke situaties zou zorgen.

De volgende plaatsen werden getroffen: Middelburg (gedeeltelijk) Veere, Borssele, Zanddijk, Ovezande, Driewegen, 's Heerenhoek, Kleverskerke, Oranjeplaat, Nieuwdorp, Lewedorp, Arnemuiden, Kamperland, De Banjaard, Wissekerke, Heinkenszand.

Nadat duidelijk was geworden waar de fout lag, kon Delta Nutsbedrijven beginnen met de gastoevoer in de woningen en bedrijven weer in orde te maken. Er moest beroep worden gedaan op een aantal monteurs van buiten de provincie.

"Het is geweldig hoeveel steun we hebben gekregen van andere bedrijven", zei woordvoerster Van Zuilen, van Delta Nutsbedrijven zaterdagmiddag. "Tweehonderd monteurs zijn actief geweest. Vijftienduizend aansluitingen in orde maken kost heel veel tijd, maar doordat we met zo veel personeel op pad gingen en de zaak goed werd gecoördineerd, is men zaterdag veel verder gekomen dan gedacht."

De telefoon stond zaterdag de hele dag roodgloeiend. Delta heeft inmiddels een schadevergoeding beloofd. Particulieren krijgen 150 gulden terug, bedrijven 500.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.