De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA/CDA willen spoeddebat
'Bouwfraude-affaire
moet boven water'

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Meerdere bedrijven die mogelijk slachtoffer zijn van een enorme fraude door bouwondernemingen staan op het punt bij justitie aangifte te doen van oplichting.

Afgelopen week onthulde voormalig medewerker Ad Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem dat bouwbedrijven op grote schaal verboden prijsafspraken maken en ambtenaren omkopen.

Gisteravond laat bereikt Bos overeenstemming met Justitie om zijn dossiers binnenkort persoonlijk aan minister Korthals te overhandigen.

Bos wilde wegens een gebrek aan vertrouwen niet langer rechtstreeks zaken doen met het openbaar minisiterie. Minister Korthals wil dat het OM zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek start als de spullen van Bos binnen zijn.

Geflest

Veel grote ondernemingen, waaronder de NS en de luchthaven Schiphol, maar ook Rijkswaterstaat zouden in totaal 1 miljard teveel aan bouwbedrijven hebben betaald.

Supermarktketen Vomar, dat volgens de tipgever voor anderhalve ton zou zijn geflest, beslist vandaag welke stappen worden ondernomen om het te veel betaalde geld terug te krijgen.

Vomar-directeur C. Zwanenburg sluit daarbij niet uit dat hij geld gaat terugvorderen van het betrokken bouwbedrijf of naar de politie stapt om aangifte te doen. "We laten het er zeker niet bij zitten", aldus Zwanenburg.

Soortgelijke geluiden zijn te horen bij de luchthaven Schiphol, dat mogelijk voor tientallen miljoenen guldens is benadeeld. "We zijn enorm geschrokken en nemen dit heel hoog op", zegt Schiphol-woordvoerster Ingrid Pouw. "De onderste steen zal wat ons betreft boven komen."

Enquête

PvdA en CDA willen zonodig een parlementaire enquête houden om de waarheid in de bouwfraudezaak boven water te krijgen. PvdA-leider Melkert eist dat de dossiers van tipgever Ad Bos "heel serieus" worden onderzocht.

"Het gaat hier om geld van de belastingbetaler. Als stok achter de deur, als je er niet op een andere manier achter komt, kan uiteindelijk een parlementaire enquête nodig zijn." Het CDA zit volgens Kamerlid Leers op dezelfde lijn.

Spoeddebat

Morgen vragen PvdA en CDA een spoeddebat aan met de ministers Korthals (Justitie), Netelenbos (Rijkswaterstaat) en Jorritsma (Economische Zaken). Korthals moet uitleggen waarom tot op heden geen strafrechtelijk onderzoek is gestart en wanneer het OM nu wel tot actie overgaat.

Netelenbos moet tekst en uitleg geven over de beschuldigingen van Ad Bos en anonieme collega's die zeggen dat hoge ambtenaren van Rijkswaterstaat steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor informatie over de bouwbudgetten.

Aan de hand van die informatie verhoogden de aannemers hun prijzen, stelt Bos.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.