De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Medewerkers van Sabena ontvangen één jaarsalaris

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Belgische regering heeft gisteren een sociaal plan afgesloten voor alle 5100 werknemers van Sabena die door het faillissement op straat komen te staan (kosten: ruim 38 miljoen). Tegelijkertijd groeide echter de twijfel of de doorstart-operatie met Sabena-dochter Delta Air Transport (DAT) wel een succes wordt. Analisten vinden het beginkapitaal van 200 miljoen, dat nu bijeen is gebracht , aan de magere kant.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Getroffen werknemers van Sabena nemen op de luchthaven Zaventem twee minuten stilte in acht, uit protest tegen de ondergang van hun bedrijf. (Foto: REUTERS)
Plannen om de vluchten te hervatten, gingen gisteren niet door. Het kan nog dagen duren voordat DAT als nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij 'Belgium Air' het luchtruim kiest. Eerst moeten de acht curatoren van Sabena en de Europese Commissie hun licht laten schijnen over de rechtmatigheid van de financiering.

Het kan dan ook heel goed zijn dat de Belgische regering met 5100 slachtoffers van het Sabena-debacle veel te laag zit, en dat er de komende maanden nog duizenden ontslagen bij komen. De 5100 krijgen al naar gelang dienstjaren gemiddeld ongeveer een jaar salaris mee, 50-plussers gaan vervroegd met pensioen.

DAT heeft nu 900 personeelsleden. In de nieuwe opzet worden dat er ruim 2000. Zo kan dus bijna een derde van de 7600 Sabena-werknemers worden gered. De Belgische overheid gaat ervan uit dat van de 12.500 werknemers op Zaventem, er 6000 à 7000 hun baan kunnen houden. Naast de ruim 2000 overlevende 'Sabeniens' zijn er 4000 medewerkers bij dochterbedrijven als catering, vliegtuigonderhoud en hotels die voorlopig nog werk hebben. Maar die rekensom staat of valt met de vraag hoeveel er te vliegen blijft op Zaventem. De randbedrijven kunnen alleen overleven als er voldoende omzet is, ook van buitenlandse maatschappijen, en daar wringt de schoen.

Na een rustige ochtend was het gistermiddag weer helemaal mis op Zaventem. Boos personeel blokkeerde de douanesluis, waardoor alle vertrekkende vluchten werden geblokkeerd. Zowel passagiers als buitenlandse luchtvaartmaatschappijen beginnen in snel tempo genoeg te krijgen van Zaventem. De enige potentiële partner van DAT, Virgin Express, overdenkt dan ook nog steeds of ze gaat concurreren of samenwerken met DAT. De Britse miljardair Richard Branson, eigenaar van Virgin, is bang dat DAT al snel weer vervalt in dezelfde fouten die Sabena tot de afgrond hebben gedreven.

Weliswaar liggen de lonen bij DAT een kwart lager dan wat bij Sabena gebruikelijk was, maar de lakse bedrijfscultuur blijft vermoedelijk hetzelfde. Daar tegenover staat dat de andere fouten van Sabena, zoals het openhouden van onrendabele routes en het lukraak kopen van nieuwe vliegtuigen, niet snel opnieuw gemaakt zullen worden.

Verder is het de vraag of de Europese Commissie toestaat dat een overbruggingslening van de Belgische overheid van 125 miljoen, bedoeld om de lopende zaken bij Sabena af te handelen, wordt gebruikt om de doorstart te financieren. Een deel van het nieuwe geld komt ook van de gewestelijke investeringsmaatschappijen in België, in feite semi-overheidsgeld, en dat mag vermoedelijk ook niet.

Om de doorstart mogelijk te maken heeft Sabena verder duizend start- en landingsrechten op Zaventem overgedragen aan DAT, kort voordat het faillissement werd uitgesproken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.