AMSTERDAM - Automatiseringsconcern Getronics heeft zijn winstdoelstelling voor dit jaar laten vallen. Het bedrijfsresultaat zal ongeveer 20% lager uitvallen dan de eerder gedane voorspelling van 210 miljoen. Tegelijkertijd hebben de Amsterdammers aangekondigd het aantal arbeidsplaatsen met meer dan duizend te verminderen. Daarnaast wordt 700 miljoen extra afgeschreven op de geactiveerde goodwill.

|
PETER VAN VOORST
...nu is echt alle lucht uit onze balans... (Foto: Hans Peters)
|
Analisten vinden de winstwaarschuwing van Getronics aan de forse kant. Hun schattingen liepen uiteen van een 5 tot 10% lager bedrijfsresultaat. "Maar we zijn een conservatief bedrijf", legt bestuursvoorzitter Peter van Voorst uit. "In het verleden hebben we te vaak de plank misgeslagen. En dan krijg je van beleggers terecht om de oren. Dat willen we niet nog een keer."
Bovenop de operationele winstwaarschuwing treft Getronics een voorziening van 15 à 20 miljoen. Daardoor zal het bedrijfsresultaat dit jaar op zijn slechtst uitkomen op 148 miljoen.

|
PETER VAN VOORST
...nu is echt alle lucht uit onze balans...
|
De luchtvaart en de telecombranche behoren tot de zwaarst getroffen afzetmarkten. Van marktherstel is daar nog lang geen sprake. Van Voorst voorziet dat de markt waarin Getronics opereert, de komende twaalf maanden op het huidige niveau blijft. De malaise in de industrie dwingt Getronics volgens Van Voorst te snijden in het personeelsbestand. Tot grote woede van vakbond De Unie zullen in de komende zes maanden wereldwijd duizend arbeidsplekken verdwijnen.
In Nederland schrapt Getronics vermoedelijk driehonderd banen. In ons land staat de winstgevendheid van de divisies Business Solutions en Consulting onder druk.
Ook bij de Italiaanse vestiging van Getronics zullen waarschijnlijk harde klappen vallen. In Italië heeft de automatiseerder vooral last van de teruggang in de telecommarkt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen moet volgens de rekenaars van het concern leiden tot een besparing van 50 miljoen op jaarbasis.
Als klap op de vuurpijl heeft Getronics het bedrag aan goodwill, dat tweeënhalf jaar geleden werd betaald voor de overname van het Amerikaanse Wang Global, fors teruggebracht. Aan het einde van dit jaar zal het bedrijf 800 miljoen in plaats van de jaarlijkse 100 miljoen daarop afschrijven, hetgeen uiteraard fors in het toch al roodgekleurde nettoresultaat zal meetellen. Nu staat de voor Wang betaalde goodwill nog voor 2 miljard in de boeken.
De verhoudingen op de balans van Getronics waren scheefgegroeid. De 2 miljard aan Wang-goodwill stond in geen verhouding met de waardering die beleggers aan Getronics als geheel toekennen: zo'n 2,4 miljard. Het zou kunnen betekenen dat beleggers de waarde van de niet-Wang-activiteiten op een magere 300 miljoen inschatten (voor een Noorse overname staat overigens nog 100 miljoen aan goodwill op de balans).
"Als we Wang Global vandaag zouden overnemen, zouden we minder betalen", zegt Van Voorst daarover. "We moeten recht doen aan de huidige waarderingen. Het is niet zo dat we destijds te veel hebben betaald of dat de activiteiten van Wang nu minder voor ons zouden betekenen. Het is louter een boekhoudkundige ingreep."
Het bedrag dat Getronics afschrijft is fors. "Een bedrag van 400 of 500 miljoen zouden we prima hebben kunnen verdedigen", erkent Van Voorst. "We willen echter voorkomen dat we over een half jaar wederom een belangrijke afschrijving moeten doen. Daarom hebben we het conservatief aangepakt. Nu is echt alle lucht uit onze balans."
De kasstroom van Getronics zal volgens de bestuursvoorzitter dit jaar positief uitkomen. In de eerste helft van het jaar was deze nog negatief. Strakker beleid ten aanzien van debiteuren, leidde ertoe dat in het derde kwartaal van dit jaar 100 miljoen aan eerder opgenomen kredieten kon worden afgelost. De nettoschuldpositie van Getronics bedraagt momenteel 1,1 miljard.
Toch zal de kasstroom de komende jaren waarschijnlijk ontoereikend zijn om over tweeënhalf jaar te beginnen met het aflossen van de converteerbare obligatieleningen. Daar is in totaal een bedrag van 975 miljoen voor nodig. "Niks is onmogelijk", stelt Van Voorst. "Maar redelijkerwijs zouden we dat niet terug kunnen betalen." Om nu al actie te ondernemen, vindt Van Voorst echter onnodig.