De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Btw-aftrek zakelijk
verkeer geschrapt

door Alex de Vries

   
 

LUXEMBURG/DELFT - Werkgeversorganisatie MKB-Nederland claimt van het kabinet jaarlijks een half miljard gulden ter compensatie voor het verdwijnen van een gunstige btw-aftrekpost. Ondernemers is het al sinds vele jaren toegestaan een gedeelte van aan hun werknemers uitbetaalde kilometervergoedingen af te trekken van de omzetbelasting (btw).

Het Europese Hof in Luxemburg oordeelde gisteren echter dat de aftrekpost in strijd is met Europese regelgeving en moet worden gestaakt. De zaak was door de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, aangespannen bij het Hof.

Volgens MKB-Nederland wordt het Nederlandse bedrijfsleven hiermee opgezadeld met een extra lastenpost van "jaarlijks zeker een half miljard gulden". Volgens secretaris Jurgen Warmerdam van MKB-Nederland was begin deze zomer al bekend, na uitspraken van de advocaat-generaal van het Hof, dat de aftrekpost zou gaan sneuvelen. "Desalniettemin heeft het ministerie van Financiën niet gereageerd op onze noodsignalen en het verzoek een alternatief te regelen. Dat is onrechtvaardig."

Kern van de gewraakte regeling is dat een gedeelte van de zakelijke kilometers (niet die van lease-auto's) aan het personeel met de betalen btw mag worden verrekend. Om een enorme papierwinkel bij bedrijven en ondernemingen te voorkomen, werd de aftrekpost op een vast percentage vastgesteld, een zogenoemd forfait. Jaarlijks mag een bedrijf 12 procent van de uitbetaalde zakelijke kilometervergoedingen van te betalen btw aftrekken.

Al in 1993 werd Nederland op de vingers getikt door de Europese Commissie. EU-regelgeving bepaalt dat er voor omzetbelasting alleen aftrek mogelijk is als er bij de belastinginspectie een factuur wordt ingeleverd. Op deze factuur moet duidelijk staan vermeld hoeveel btw er over de bewuste rekening is betaald.

Nederlandse bedrijven waren niet verplicht een dergelijke factuur te overhandigen. De opgave van het aftrekbare forfait van 12 procent was voldoende. Daarmee gaat Nederland dus over schreef, oordeelde het Hof nu.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.