De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  "Deelname Israël anti-
terreurcoalitie mogelijk"

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Deelname van Israël aan de internationale anti-terreurcoalitie wordt mogelijk, nu de Amerikanen hun beleid hiervoor aan het veranderen zijn. Dit zei gisteren de Israëlische onderminister van Defensie, Dalia Rabin-Pelossof. De opmerking van Rabin over mogelijke deelname aan de anti-terreurcoalitie komt na de verklaring, eerder deze week, van de Amerikaanse ambassadeur in Tel Aviv, Daniel Kurtzer, dat er voor Israël misschien een militaire rol in de coalitie in het verschiet ligt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Dalia Rabin
"Het grootste gevaar voor de vrije wereld is het islamitisch fundamentalisme en de belangrijkste ondersteuners van die beweging zijn Iran, Irak en Syrië", aldus Rabin.

De dochter van wijlen premier Jitzhak Rabin is in Nederland voor de opening van een informatiecentrum van het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël), dat de naam van haar vermoorde vader draagt. Ook zou zij besprekingen voeren met de staatssecretarissen van Defensie en Buitenlandse Zaken en met leden van de Tweede-Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Mevrouw Rabin gaf toe dat in Nederland de stemming ten opzichte van Israël kritischer wordt door de voortdurende Al Aksa Intifada. "Wij zijn heel dicht bij een totale oorlog met de Palestijnen", zei zij. Maar Nederland moet volgens haar nog steeds worden gezien als "een vriend van Israël".

De terugtrekking van het Israëlische leger uit Palestijnse steden is volgens haar het resultaat van overleg tussen Israëlische commandanten te velde en de plaatselijke Palestijnse autoriteiten. "Samenwerking tussen Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen is al lange tijd goed. Zolang het over militaire zaken ging, werd de situatie rustiger", aldus de onderminister.

Zij is er van overtuigd dat als de politieke leiders het eens worden over een vredesakkoord, de bevolking, zowel de Israëlische als de Palestijnse, zal volgen. "Er zal altijd oppositie zijn, maar uiteindelijk zijn wij een democratie waarin de bevolking de beslissing van de gekozen regering moet volgen."

Hetzelfde geldt min of meer voor de Palestijnen. "Zij willen onafhankelijkheid en hun eigen staat. Zij willen in vrede leven. De gewone Arabier in zijn dorp wil zijn stukje land, om dat in cultuur te brengen en zijn kinderen te eten te geven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.