UTRECHT - Het 75 man tellende rechercheteam dat onderzoek doet naar de Utrechtse serie-verkrachter is begonnen aan een grootscheepse scooterjacht. Zo hebben alle scooterdealers in en rond Utrecht deze week het verzoek gekregen een overzicht te geven van alle scooters die ze de afgelopen twee jaar hebben verkocht en aan wie. Via deze arbeidsintensieve onderzoeksmethode hoopt het team op het spoor van de meest gezochte man van midden-Nederland te komen.
Bovendien heeft de politie in de regio Utrecht sinds gisteren de controle op scooters aanzienlijk verscherpt en patrouilleert intensief en zichtbaar in het gebied tussen de Utrechtse wijk Lunetten, Bunnik, Zeist en Bilthoven.
Daarnaast heeft het rechercheteam de handen vol aan de ruim 250 tips die zijn binnengekomen na een speciale uitzending van het programma Opsporing Verzocht, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan de 'comeback' van de zedendelinquent, die in 1996 zijn laatste misdrijf pleegde totdat hij op 24 oktober jongstleden in Bilthoven opnieuw toesloeg en een 16-jarig meisje verkrachtte.
Een paar dagen daarvoor, op 22 oktober, had hij daartoe al een poging in Utrecht gedaan door op de Laan van Kovelswade een vrouw te ontvoeren. Zij wist in een onbewaakt moment aan hem te ontkomen.
Gedetineerd
Over zijn langdurige inactiviteit, na zes verkrachtingen en twaalf pogingen daartoe, wordt volop gespeculeerd. Zo kan het zijn dat de man in de tussentijd gedetineerd is geweest. Deze mogelijkheid wordt uitdrukkelijk bij het onderzoek betrokken. Een andere optie is dat de dader de afgelopen vijf jaar een relatie had die op de klippen is gelopen. De woede daarover zou hem, volgens experts, tot nieuwe daden hebben kunnen aanzetten.
In het gebied ten oosten van Utrecht waar de man actief is, heerst angst, net als vijf jaar geleden. Bedrijven in De Uithof nemen voorzorgsmaatregelen. Vrouwelijke werknemers worden onder begeleiding naar hun auto of naar huis gebracht. Beveiligingsdiensten van grote bedrijven zoals de Fortisgroep maken 's avonds extra surveillance-rondjes.
De Universiteit van Utrecht laat speciale pendelbussen rijden. Studenten die daar geen gebruik van maken, volgen en masse het advies op om niet alleen van en naar de universiteit te fietsen. De 20-jarige Loes Puts, eerstejaars studente culturele antropologie: "We hebben met medestudenten onmiddellijk een fietsclubje opgezet. Dan kan ons toch helemaal niets gebeuren?!" |