door Jan Colijn ENSCHEDE - Ondernemers in de grensstreek spinnen er garen bij nu Duitse en Belgische dagjesmensen massaal hun laatste contante 'vreemde valuta' in ons land komen opmaken in de laatste weken voor de introductie van de euro. Veel ooster- en zuiderburen blijken er in toenemende mate op uit te trekken om als 'grens-hoppers' hun Hollandse spaarcenten te verzilveren nu die straks waardeloos worden.
Het geld, overgehouden van eerdere bezoeken aan ons land, gaat vooral op aan drankjes, versnaperingen en kleine snuisterijen. Bovendien maken ook andere buitenlandse toeristen nu hun Nederlandse geld tot de laatste cent op, terwijl ze dat in het verleden vaak mee terugnamen naar eigen land.
Alfred Geernaert van café-restaurant De Jonge Leeuw in het Zeeuwse Aardenburg zegt de laatste tijd beduidend meer Belgische klanten over de vloer te krijgen die hun Nederlandse geld komen opmaken: "Ze bestellen een kop koffie met wat erbij en gooien dan al hun laatste contanten op tafel om het aan te vullen met Belgische francs."
Geernaert zegt de grotere klandizie overigens vooral als een pleister op de wonde te zien, omdat de horeca het zijns inziens na de aanslagen in de VS aanmerkelijk minder druk heeft gekregen.
Annemarie Kanon van de VVV in Oldenzaal, waar traditioneel grote groepen Duitsers komen winkelen: "We zien hier inderdaad dat mensen onze winkel binnenkomen en van hun laatste guldens een souveniertje of leuk boekje kopen."
Els Prins, secretaris betalingsverkeer van de brancheorganisatie voor middenstanders MKB Nederland, zegt het fenomeen een logische reactie te vinden: "Weliswaar was het nog niet bij ons bekend, maar het ligt voor de hand. Grotere bedragen zullen worden omgewisseld, maar wanneer ik naar mezelf kijk ben ik van plan binnenkort een dagje naar Antwerpen te gaan om mijn Belgische francs op te maken."
Overigens zal de Nederlandse schatkist volgens de zegsvrouw per saldo niet veel wijzer worden van dit 'valutatoerisme': "Andersom heb je immers ook de Nederlanders die juist een dagje naar Duitsland of België trekken. Bovendien gaat het niet om forse bedragen, maar is het meer tientjeswerk. Voor de ondernemers is dit echter heel mooi meegenomen."
Henk Achterhuis, voorzitter van de marktbond in Enschede, doet momenteel goede zaken. Deze markt trekt iedere week tienduizenden Duitsers: "Er komt momenteel ontzettend veel 'blikgeld' los. Maar ook zilveren guldens en rijksdaalders. Vorige week betaalde een Duitser zelfs met een biljet van Hfl.2,50. Duitsers, maar ook Nederlanders, hebben dit geld jarenlang bewaard in de hoop dat het veel waard zou worden. Nu dat echter zo'n vaart niet loopt, geven ze het alsnog uit. Het lijkt wel of iedereen ineens denkt: 'Maak maar op die handel'."