De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gevolgen voor Vitesse kunnen desastreus uitpakken
Stadion Gelredome bijna aan de grond
   
 

door Harrie Nijen Twilhaar ARNHEM - De Arnhemse voetbaltempel Gelredome verkeert in grote financiële problemen. Als er niet op korte termijn een nieuwe hypothecaire lening van 60 miljoen gulden op tafel komt, dan stevent het stadion regelrecht op een faillissement af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De Arnhemse voetbaltempel Gelredome verkeert in grote financiŽle problemen. (Foto: Dijkstra b.v.)
Dit heeft de directie van het prestigieuze Gelredome NV tegenover deze krant verklaard. Gisteren werd bekend dat de toegezegde steun van de provincie Gelderland definitief niet doorgaat.

De provincie zou met haar huisbankier om de tafel gaan zitten om het Gelredome NV een nieuwe geldlening te verschaffen. Dit bedrag zou gebruikt worden om de oude lening over te sluiten tegen een aanzienlijk lager rentepercentage. Bovendien zou het Gelredome gevrijwaard worden van een aflossingsverplichting van tien jaar.

Nu er binnen de Provinciale Staten geen meerderheid is om het overlevingsplan met 60 miljoen gulden te steunen, heeft VVD-Gedeputeerde J. de Bondt gisteren de hulp van de gemeente Arnhem ingeroepen. Samen met de gemeente onderzoekt hij de mogelijkheden om Gelredome te behoeden van de ondergang. Behalve de steun van de gemeente Arnhem, zijn er inmiddels ook contacten gelegd met projectontwikkelaars en institutionele beleggers.

Perikelen

De provincie Gelderland is er wel bij gebaat dat Gelredome de geldcrisis overleeft, omdat het een uitgestelde lening van 25 miljoen in de NV heeft geïnvesteerd.

Gedeputeerde De Bondt kreeg vanwege de bestuurscrisis de portefeuille Financiën van de inmiddels opgestapte PvdA-gedeputeerde L. Jacobs op zijn bord geschoven. Door de politieke perikelen is er binnen de Provinciale Staten veel verdeeldheid ontstaan. Het noodscenarioplan voor Gelredome werd hierdoor te riskant bevonden.

De gemeente Arnhem voelt zich zeer betrokken bij het stadion. "Het is voor de gemeente Arnhem van groot belang dat Gelredome behouden blijft'', aldus gemeentewoordvoerder Rien van Geet.

De gevolgen voor voetbalclub Vitesse kunnen desastreus uitpakken wanneer de deuren van het stadion moeten sluiten. Vitesse is één van de belangrijkste huurders van het Gelredome, maar kan nauwelijks zelf de begroting sluitend krijgen.

Directeur Paul van Sliedrecht van Gelredome NV zegt dat hij niet meer in staat is om aan de maandelijkse aflossingsverplichting te voldoen.

"Bij de financiering van het stadion is destijds gekozen voor een ongebruikelijke looptijd van tien jaar. We moeten nu per kwartaal zo'n één miljoen gulden aflossen. En dat lukt ons niet meer", aldus Van Sliedrecht.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.