De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  NIB Capital bevindt zich in ernstige bestuurscrisis
   
 

DEN HAAG - NIB Capital, de voormalige Nationale Investeringsbank, verkeert in een ernstige bestuurscrisis. Terwijl het afgelopen jaar een peperdure exodus van leidinggevenden heeft plaatsgevonden, komt McKinsey nu met een plan voor ingrijpende wijziging van de ondernemingsstrategie.

De Belg Marc Gedopt (ex-Generale Bank), opvolger van de in 1999 vertrokken NIB-topman prof. dr. Jonkhart, leidt de volle dochter van de pensioenfondsen ABP en PGGM volgens ingewijden op een autoritaire wijze. Mei 1999 kwam de voormalige Nationale Investeringsbank voor Hfl.4,5 miljard in handen van ABP en PGGM.

Met de Belg aan het roer hebben volgens goed ingelichte bronnen op het totaal van 700 nu 250 werknemers de onderneming verlaten, onder wie minstens achttien mensen op een directie- of managementpositie. Zeer recent onder hen Jaap Fieret, lid van de raad van bestuur. Tot verbijstering van werknemers heeft Gedopt zich onlangs tegen personeel laten ontvallen dat één van de directeuren van het bankbedrijf binnenkort ook zal moeten vertrekken.

Volgens plannen van McKinsey, die zijn omarmd door de raad van bestuur en de raad van commissarissen, komen op het totaal van 700 nog eens 120 functies 'te vervallen'.

Voor veel werknemers betekent het dat ze wat anders moeten gaan doen binnen de onderneming. Daar komt nog eens bij dat NIB Capital afscheid gaat nemen van het eigen effectenbedrijf, genaamd EST ('Equity Sales & Trading / Equity Research'). Er werken dertig mensen op deze afdeling voor wie een andere baan zal worden gezocht, binnen of buiten NIB Capital. NIB-topman Gedopt bevestigde gisteren de cijfers. Hij zegt dat het geen enkel probleem zal zijn om de herstructurering met het huidige personeelsverloop op te vangen. Gedwongen ontslagen sluit hij uit.

Volgens de NIB is de voorgenomen herstructurering "ingebed in de bedrijfsstrategie van NIB Capital en de prioriteiten die daarbij gesteld worden. Bepaalde accenten zullen wellicht anders worden en dat kan betekenen dat mensen wat anders moeten gaan doen." Gedopt zegt dat NIB Capital "met minder kapitaalbeslag een hogere rentabiliteit" wil bereiken.

Onlangs heeft de NIB-topman een zogenaamde 'zeepkistenronde' door het bedrijf gemaakt om het personeel op de hoogte te brengen van de veranderingen. Zijn optreden heeft de onrust op de werkvloer en onder leidinggevenden echter alleen nog maar groter gemaakt, want terwijl het voor veel mensen duidelijk is dat zij moeten vertrekken, sprak Gedopt eufemistisch over het veranderen "van de inhoud van functies". Over de grootaandeelhouders ABP en PGGM laat Gedopt zich in de wandelgangen van de onderneming buitengewoon negatief uit.

Tot verbijstering van de werknemers die hier getuige van waren, benoemde hij PGGM en ABP volgens deze werknemers onlangs tot de "pipo's en de gekken uit het zuiden". De gekruide opmerkingen van de NIB-topman zijn ook doorgedrongen tot het bastion van PGGM in Zeist, waar medewerkers van de beleggingsafdeling de wenkbrauwen hebben gefronst. "Dit is toch niet de manier waarop je je over je grootaandeelhouders uitlaat", aldus deze PGGM'ers tegenover deze krant. De NIB-topman zelf reageerde gisteren zwaar aangeslagen: "Schokkend en verdrietig. Dramatisch, te gek voor woorden, het zou niet in mij opkomen", aldus Gedopt, die ontkent dat hij de gewraakte uitspraken heeft gedaan. De oude Nationale Investeringsbank heeft van de beide grootaandeelhouders een mandaat van Hfl.50 miljard voor vermogensbeheer en Hfl.25 miljard voor participaties (venture capital).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.