DEN HAAG - Investeringsbank NIB Capital, voorheen de Nationale Investeringsbank, heeft in achttien maanden tijd ruim 30 miljoen gulden aan gouden handdrukken betaald om leidinggevenden te lozen. NIB Capital is een volle dochter van de pensioenfondsen ABP (ambtenaren) en PGGM (gezondheidszorg) en heeft onder meer tot taak om een deel van de premie-inkomsten te beleggen.
Crisis
Door een interne crisis bij NIB Capital heeft de investeringsbank van minstens achttien directeuren en topmensen vroegtijdig afscheid genomen.
Goed ingevoerde bronnen binnen zowel PGGM als NIB Capital zelf hebben het bedrag van ruim 30 miljoen tegenover onze krant bevestigd. Werknemers zijn naar deze krant gestapt om een boekje open te doen over de 'gouden regen' van NIB Capital.
|
NIB-topman Marc Gedopt (Foto: Dijkstra bv)
|
In een reactie toont NIB-topman, de Belg Marc Gedopt, zich geschokt dat de bedragen nu op straat liggen. "Ik betreur het dat zoveel mensen zijn vertrokken. Het verloop van 20 procent heeft ons grote zorgen gebaard. Het geld dat we hebben betaald, moet worden gemeten naar de winst- en verliesrekening en die was uitstekend!" aldus de voorzitter van de raad van bestuur.
De NIB heeft volgens hem 12 miljoen betaald om een "paar onfortuinlijke regelingen te treffen met bepaalde personen". Om op de uiteindelijke 30 miljoen te komen, moet je volgens Gedopt "appels, peren en citroenen optellen".
Niets bijzonders
Gedopt: "Kijk, ik denk dat u het anders moet benaderen. Als we het benaderen ten opzichte van de totale inkomsten van NIB Capital, is er niets bijzonders aan de hand. Door een aantal ingevoerde wijzigingen hebben we inderdaad regelingen moeten treffen die geld hebben gekost. Maar die verschillende regelingen kun je niet allemaal optellen."
Over de meeste regelingen wil hij niet spreken, omdat ze "geheim" zijn, maar hij geeft toe dat er "een laag van leidinggevenden is waarvan een aantal is vertrokken. Dat heeft geld gekost".
Aandeelhouder PGGM reageerde gisteren bij monde van woordvoerder Kees Verhagen: "Als de NIB denkt met andere mensen betere resultaten te halen, dan is dat uit oogpunt van NIB misschien wel de juiste beslissing geweest, ook als dat mogelijk veel geld heeft gekost. Indien deze beslissing het resultaat van de onderneming ten goede komt, hebben wij daar als aandeelhouder geen mening over."
Geen commentaar
Ook de andere grootaandeelhouder, het ambtenarenpensioenfonds ABP stelt zich terughoudend op. "Als aandeelhouder gaan wij niet op de stoel van het management zitten. Als wij iets willen zeggen, doen wij dat op de aandeelhoudersvergadering. Over individuele beleggingen doen wij geen uitspraken", aldus de ABP-zegsman.
Binnen NIB Capital heeft de regen gouden handdrukken tot grote beroering geleid. Zeker nu de investeringsbank een ingrijpende reorganisatie heeft aangekondigd. |