De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  GAK-or voorziet chaos
nieuwe uitkeringsfabriek

   
 

DEN HAAG - De reorganisatie van de sociale zekerheid dreigt voortijdig op een chaos uit te lopen. Waar de sociale partners en enkele politieke partijen in de Tweede Kamer al voor waarschuwden, ziet Wim Nypels, voorzitter van de ondernemingsraad (or) van het GAK bewaarheid worden.

Hij hekelt het zwalkende beleid rond reorganisatie en de grote onzekerheid hierdoor bij het personeel van de uitvoeringsinstellingen (uvi's) over hun toekomst. "Ik krijg hier geen goed gevoel bij, een chaos dreigt."

Bij het GAK, de grootste uitvoeringsinstelling (uvi) van ons land, werken 12.000 mensen en bedient 60% van de markt.

Volgens Nypels weten nog altijd "2400 GAK-medewerkers niet waar ze straks terecht komen." De or-voorzitter pleit daarom voor uitstel van de grootscheepse reorganisatie "totdat er meer duidelijkheid is voor het personeel". Het GAK-personeel kreeg de laatste tien jaar al verschillende interne reorganisaties over zich heen. Daarnaast kampt het GAK met een grote uitstroom van (specialistisch) personeel.

Eind vorige week stemde staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) plotseling in met een bijstelling van de organisatiestructuur van het publieke Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het besluit kwam vlak voordat de uitvoeringsinstellingen (uvi's) GAK, SFB, Cadans, Guo en Uszo hun taken overdragen aan het publieke Uitvoeringsintstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Deze staats-uvi is al ruim anderhalf jaar in oprichting en moet per 1 januari 2002 van start gaan.

Nypels: "Ik ben verbijsterd, minder dan twee maanden voordat alles begint, wordt alles weer omgegooid. De adviezen van de ondernemingsraden van alle vijf uvi's worden gewoon in de prullenmand gegooid, ongelooflijk. Naast alle onzekerheid lijkt dit mij niet de beste manier om het personeel enthousiast te krijgen voor een nieuwe start."

Hoogervorst ging vorige week op advies van UWV-verandermanager (tevens ABP-bestuursvoorzitter) J. Neervens én beoogd UWV-topman T. Joustra (nu nog secretaris-generaal ministerie van landbouw) akkoord met een nieuwe topstructuur van het UWV. In plaats van een divisiestructuur met daarboven een brede directie, waarin vertegenwoordigers van alle 5 uvi's, is nu gekozen voor een driekoppige raad van bestuur en een groepsraad.

Voor enkele uvi-bazen betekent dit een gedwongen einde van hun sociale zekerheidscarrière. Van Uszo-topman S. van Driel is inmiddels bekend geworden dat hij directeur wordt van Loyalis, een dochteronderneming van pensioenfonds ABP, die zich bezig houdt met oudedagsverzekeringen en reïntegratie van wao'ers.

Met de nieuwe organisatiestructuur is volgens UWV-woordvoerster D. Paarhuis "een betere aansturing van de nieuwe organisatie mogelijk". Zij geeft toe dat de timing "niet gelukkig is. Maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald." De groepsraad zou juist bedoeld zijn om het uvi-personeel beter bij de fusie te betrekken.

Opmerkelijk is dat nog onduidelijk is hoe de groepsraad wordt samengesteld, welke omvang deze krijgt en hoe de functieverdeling wordt ingevuld. Nypels ziet hiermee zijn bezwaren bevestigd. GAK-woordvoerder W. Bastiaanse ontkent dat er gedwongen ontslagen zullen vallen. Hij geeft wel toe dat er op de duur "wel banen zullen verdwijnen, maar angst voor ontslagen hoeft er niet te zijn".

Tussen directie en or van uitvoeringsinstelling GAK dreigt ondertussen een vertrouwensbreuk. De or beschuldigd de directie bewust informatie te hebben achtergehouden over de nieuwste reorganisatieplannen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.