De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BELEGGERS VOORZICHTIG IN AANLOOP OP RENTEVERLAGING IN VS
Koers Getronics op stoom
   
 

AMSTERDAM - Voorzichtigheid was gisteren troef op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale banken. Er werd rekening gehouden met een neerwaartse aanpassing van de rentetarieven met een half procentpunt. Maar niemand durfde er echt op vooruit te lopen.

De toonaangevende AEX-index daalde bij een dunne handel 0,2% op 482,17 punten. Het waren de technologiefondsen die het verlies beperkt hielden. Dat was voornamelijk te danken aan de beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Amerikaanse netwerkleverancier Cisco. De midkappers wisten een winst van 0,4% te boeken op 422,46 punten.

Getronics was de winnaar van de dag. De afgelopen weken nam de handel in aandelen van de Amsterdamse automatiseerder al een enorme vlucht. De beurskoers van het bedrijf, twee weken geleden nog 2,40, sloot gisteren op 3,41. Dat is een stijging met 42,1%. Gisteren werd op de beurs bovendien tweeënhalf maal zoveel omzet als gebruikelijk in het aandeel Getronics gemeten. Dat is al tijdenlang niet meer voorgekomen. Volgens handelaren is er al enige tijd een grote speler op de beurs actief die aandelen Getronics in grote blokken opkoopt.

Analisten zijn daarentegen minder positief dan de bewuste belegger. Zij gaan ervan uit dat Getronics er dit jaar niet in zal slagen om een operationele winst te behalen die hoger uitkomd dan 210 miljoen en verwachten nog deze maand een zogeheten trading statement van het Amsterdamse bedrijf. Op het Damrak steeg de koers van Getronics gisteren met 9,7%.

Telecombedrijf KPN voegde 5,8% toe aan zijn beurswaarde. De aandelen KPN wisselden voor 5,80 van eigenaar. Het concern overweegt zijn belang in de Duitse mobiele aanbieder E-Plus af te waarderen. Daarover zal bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers, op 26 november aanstaande, meer naar buiten worden gebracht.

Philips kreeg toestemming van het ministerie van Sociale Zaken om zijn personeel in de chipfabriek in Nijmegen korter te laten werken. In totaal kunnen 3000 werknemers voor de helft van de tijd thuis gaan zitten met een ww-uitkering. Het aandeel Philips liet 0,9% liggen op 27,75.

Wolters Kluwer liet 4,2% liggen op 22,80. Het uitgeverijconcern maakte tijdens de handel bekend een converteerbare obligatielening van 600 miljoen uit te geven. Wolters Kluwer heeft hiervoor de zakenbanken Credit Suisse First Boston en Schroder Salomon Smith Barney ingeschakeld, die de lening nog met 100 miljoen kunnen uitbreiden.

De uitgever maakte tevens van de gelegenheid gebruik om de winstverwachting voor dit jaar te handhaven.

Verzekeraar Aegon zag zijn beurskoers met 0,8% oplopen tot 29,76. Verwacht wordt dat Aegon aanstaande donderdag een winststijging over het derde kwartaal van 15% bekend zal maken. Er wordt niet verwacht dat Aegon met een winstwaarschuwing voor heel 2001 naar buiten komt.

Analisten van zowel Theodoor Gilissen Bankiers als NIB Capital hebben de winstverwachting voor handelshuis Hagemeyer gisteren verlaagd. De beurskoers van het Naardense bedrijf moest gisteren 0,6% prijsgeven op 17,65. De analisten zijn overigens niet eensgezind.

De Gilissen-analisten vinden het aandeel niet meer dan een 'hold' waard; bij de NIB krijgt het aandeel het predikaat 'outperformer'.

De beurskoers van detailhandelsconcern VendexKBB steeg met 1,7% tot 8,21. Het bedrijf maakte bekend dat de omzet in het derde kwartaal met 1,9% is teruggelopen, maar dat is volledig het gevolg van de Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz die Vendex wil verkopen.

De beladingsgraad van de KLM-toestellen is in de maand oktober flink gedaald. Daardoor daalde de beurswaarde van KLM met 1,7%. Analisten van SNS Securities gaven tegelijkertijd een koersdoel af van 12. Een aandeel kost nu 9,66.

In aanloop op de kwartaalcijfers steeg het aandeel Randstad met 1,7% tot 14,04. Na sluiting van de beurs maakte de uitzender een winstdaling van 45% bekend.

De handel in aandelen LCI Technology werd een groot deel van de dag stilgelegd. Het bedrijf maakte bekend per direct een nieuwe chief executive officer te benoemen en kwam later op de dag naar buiten met de mededeling dat het zijn schulden bij ING terug gaat kopen. Voor de schulden worden andere financiers gezocht. Een aandeel LCI wisselde aan het eind van de beursdag voor 0,74 van eigenaar. Dat betekende een koerssprong met 57,4%.

Richard van de Crommert 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.