De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nederland kritiseert
optreden Verhofstadt
tijdens mini-top EU

Van onze verslaggevers

   
 

BRUSSEL/DEN HAAG - Nederland heeft forse kritiek op de Belgische premier Verhofstadt. Deze heeft zich als EU-voorzitter flink vergaloppeerd door afgelopen weekeinde in Londen de negen Europese landen te willen vertegenwoordigen die niet door premier Blair waren uitgenodigd voor de mini-top.

"Dat was een institutionele denkfout. Dit kan niet", zei minister Van Aartsen gisteren in Brussel. Volgens hem was het 'zeer terecht' dat premier Kok zichzelf op het laatste moment uitnodigde om ook bij het onderonsje van Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië te zijn, omdat ons land deel uitmaakt van de zogeheten Tampa-groep. Dat zijn alle landen die een vertegenwoordiger hebben in Tampa in Florida, waar de militaire planning van de acties tegen Afghanistan plaatsvindt.

Woede

Volgens diplomaten in Brussel heeft Nederland zich de woede van de kleine landen op de hals gehaald, door zich opeens als een groot land te gedragen in plaats van op te komen voor de kleintjes. Vorige maand leverde Kok nog kritiek op het onderonsje dat de Britten, Duitsers en Fransen hielden in Gent aan de vooravond van een EU-top, nu doet hij er zelf aan mee, zo is te horen in diplomatieke kringen.

Premier Kok erkende gisteren in de Tweede Kamer dat de Europese eenheid er niet beter uit kwam te zien met het getouwtrek rond de maaltijd in huize Blair. Kok werd zondagmiddag ongerust omdat toen bleek dat de premiers van Italië en Spanje, en zelfs die van België zouden komen.

"Ik kon het er bij laten en met een slecht humeur naar Studio Sport gaan kijken. Of ik kon Blair bellen om hem te zeggen dat dit geen gelukkige gang van zaken was en met hetzelfde slechte humeur naar Studio Sport gaan kijken. Maar ik heb Blair gebeld om te horen waarom de streep boven Nederland was getrokken want het is altijd vervelend als je er net buiten valt", zei Kok. Dat gesprek leidde er toe dat de Nederlandse premier alsnog aan tafel werd uitgenodigd. Voor zijn vertrek werkte Kok nog drie boterhammen met kaas naar binnen, "maar dat komt omdat mijn echtgenote er niet was", bekende hij.

Kok vindt verder dat Europese landen best onderling mogen overleggen, zolang er maar geen tweedeling tussen grote en kleine landen zichtbaar wordt. Hij gaf toe dat Nederland daaraan mee heeft gewerkt: "Ik ben er liever net wel bij dan net niet. Daar kan ik ook niets aan doen."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.