De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Duitsland stelt strijdkrachten beschikbaar

door Theo Jongedijk

   
 

BERLIJN - Duitsland is bereid 3900 man van zijn strijdkrachten beschikbaar te stellen voor de oorlog tegen het terrorisme in Afghanistan. De Verenigde Staten hadden daarom gevraagd. Als de Duitsers daadwerkelijk in Afghanistan militair actief worden, is dat voor het eerst buiten Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Duitsland is bereid 3900 man van zijn strijdkrachten beschikbaar te stellen voor de oorlog tegen het terrorisme in Afghanistan. (Foto: REUTERS)
Het Pentagon wil van onze oosterburen Fuchs pantserwagens waarmee nucleaire, chemische en bacteriologische wapens kunnen worden opgespoord. Ook is gevraagd om marinevaartuigen voor de bewaking en controles van havens en schepen, om luchttransportfaciliteiten en om medische eenheden die de beschikking hebben over een hospitaalvliegtuig voor de verzorging en afvoer van gewonden. Tenslotte hebben de Amerikanen hun oog laten vallen op speciaal getrainde Duitse commando's, waarvan er een honderdtal voor Afghanistan stand-by zouden moeten worden gehouden.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) kan binnen zijn eigen partij op een meerderheid rekenen. Binnen de Groenen, de kleine coalitiegenoot, heerst daarentegen verdeeldheid. Het kabinet moet vandaag een standpunt innemen, waarna de Bondsdag zich op korte termijn kan uitspreken.

Meerderheid

De christen-democratische (CDU/CSU) en liberale (FDP) oppositie staan achter een Duitse militaire inbreng in de strijd tegen het terrorisme. De voormalige communisten van de PDS wijzen het Amerikaanse verzoek af. Er tekent zich dus een meerderheid in het Duitse parlement af voor de beschikbaarstelling van manschappen. De termijn is bepaald op een jaar.

De Duitse kanselier liet vragen onbeantwoord waar en wanneer Duitse soldaten zullen worden ingezet. Hij verdedigde zijn zwijgzaamheid in het belang van de veiligheid van de eenheden.

Schröder liet wel weten dat Duitsland niet zal deelnemen aan de luchtaanvallen of aan een grondoffensief. • Soldaten van het Duitse leger tijdens een oefening in de buurt van Munster. FOTO: AP




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.