De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS werpen zware bom af boven Afghanistan
Bush: Nucleaire
dreiging Bin Laden

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - In een poging internationaal meer steun te verwerven voor de oorlog in Afghanistan heeft president George Bush de wereld gewaarschuwd dat het terroristenleger van Osama bin Laden bezig is wapens van massavernietiging te bemachtigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
President George Bush. (Foto: AP)
De president verklaarde gisteren in een satelliettoespraak tot Oost-Europese leiders dat Bin Ladens organisatie Al-Qaeda op zoek is naar 'chemische, biologische en nucleaire wapens'. Al-Qaeda vormt daarmee volgens Bush een 'bedreiging voor alle naties en uiteindelijk voor de beschaving zelf'.

Het is voor het eerst dat Bush openlijk verwijst naar de vrees die al enige tijd achter de schermen van het Witte Huis bestaat dat Bin Laden op jacht is naar een allesverwoestend wapenarsenaal.

De angstaanjagende boodschap van Bush, uitgezonden tijdens een antiterreurcongres in Warschau, vormde het startschot voor een diplomatiek offensief gericht op versterking van de Amerikaans-Britse coalitie in het gevecht tegen terrorisme. De president vergeleek Bin Laden, Al-Qaeda en het Taliban-bewind, dat de terroristen beschermt, met de "fascistische en totalitaire regimes die Centraal- en Oost-Europa een groot deel van de twintigste eeuw in hun macht hadden".

Krankzinnig

Bush: "We zien nu dezelfde onverdraagzaamheid, dezelfde krankzinnige, globale ambities en dezelfde brute vastbeslotenheid om ieder aspect van het leven te controleren. Deze terreurgroepen proberen hun radicale gedachtegoed op te leggen door middel van bedreigingen en geweld. Zij trachten hele naties en regio's te ontwrichten."

Volgens Bush kan geen enkel land zich permitteren neutraal te blijven in het conflict en zullen de VS niet afwachten "totdat deze bedenkers van massamoord de wapens van massavernietiging in handen krijgen".

De president voerde gisteren in het Witte Huis overleg met zijn Franse ambtgenoot Jacques Chirac en ontvangt vandaag de Britse premier Tony Blair. De president zal vandaag ook ingaan op de wereldwijde inspanningen om de geldstroom voor het terrorisme lam te leggen. Morgen reist hij naar Atlanta voor een toespraak over de beveiligingsmaatregelen in de VS.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x210, 19kb)

Te midden van de diplomatieke bewegingen werd gisteren bekend dat de VS-strijdkrachten bij het offensief tegen de Taliban de grootste conventionele bom ter wereld hebben ingezet. Het gaat om de zogeheten 'Daisy Cutter', een wapen dat voor het laatst is gebruikt aan het eind van de Vietnam-oorlog. De bom veroorzaakt een allesvernietigende vuurzee in een omtrek van meer dan 500 meter. Bij de aanvallen op frontstellingen van de Taliban zijn afgelopen weekeinde twee Daisy Cutters afgeworpen.

De niet aflatende bombardementen lijken voor het eerst de oppositietroepen van de Noordelijke Alliantie vooruit te helpen. Volgens de Alliantie zijn enkele dorpen veroverd bij de strategische belangrijke noordelijke stad Mazar-i-Sharif.

De Amerikaans minister van Defensie Rumsfeld zei gisteren dat het aantal Special Forces-teams dat zich in Afghanistan bevindt de afgelopen week is verdubbeld.

In het zuiden van Afghanistan is een rebellenleider door VS-commando's gered van een wisse dood. Het gaat om Hamid Karzai die door de Taliban op de hielen werd gezeten tijdens zijn pogingen een opstand te ontketenen. Onlangs werd bij een soortgelijke missie de bekende oppositieaanvoerder Abdoel Haq door de Taliban opgepakt en geëxecuteerd. Karzai is aan boord van een Amerikaanse helikopter in veiligheid gebracht.

Een claim van de Taliban dat zij een Amerikaanse helikopter nabij de grens met Pakistan hadden neergehaald, werd gisteren door de VS ontkend.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.