De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 7 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dader is Britse seriemoordenaar
Slachtoffer koffermoord
Amerikaans fotomodel

door Jolande Westdorp

   
 

AMSTERDAM - Het slachtoffer van de beruchte Amsterdamse koffermoord uit 1992 is vrijwel zeker een voormalig Amerikaans fotomodel, de uit Ohio afkomstige Melissa Halstead (35). Volgens de Britse opsporingsdienst Scotland Yard is Halstead vermoord door haar toenmalige Engelse vriend, seriemoordenaar John Sweeney (45). Tegen hem werd gisteren voor de rechtbank in Londen levenslange gevangenisstraf geëist in een andere zaak.

Sweeney heeft jarenlang in ons land gewoond en heeft mogelijk meer vrouwen In Nederland om het leven gebracht. Van de als "levensgevaarlijke psychopaat" omschreven Engelsman is bekend dat hij zijn slachtoffers in stukken hakte en hun lichaamsdelen, behalve het hoofd, op verschillende plekken in het water dumpte.

Een zaak die daarvoor in aanmerking komt, is de onopgeloste moord op de Groningse prostituee Antoinette Bont (24) in juli 1995. Evenals van het slachtoffer van de Amsterdamse koffermoord, werden lichaamsdelen van Antoinette verspreid in het water teruggevonden. Sommige delen waren verpakt in een sporttas. De romp van het Amsterdamse slachtoffer dreef in een koffer in de Egelantiersgracht. Van beide vrouwen werd het hoofd nooit teruggevonden.

De Britse moordenaar Sweeney stond gisteren terecht wegens een poging tot moord op zijn latere Engelse vriendin, de verpleegster Delia Balmer (51), die hij in december 1994 met een bijl te lijf was gegaan. Volgens Balmer, die op miraculeuze wist te ontkomen, riep Sweeney tijdens de aanval dat zij er aan zou gaan, zoals zijn toenmalige vriendin Melissa eerder in Amsterdam de dood vond.

Scotland Yard bracht de Amsterdamse politie direct na dit misdrijf op de hoogte van het feit dat Melissa in Amsterdam om het leven moest zijn gebracht. Dat kon toen echter niet worden aangetoond.

Dna

Een woordvoerder van de Amsterdamse recherche bevestigde gisteren dat er een nieuw onderzoek komt, waarbij dna van het slachtoffer van de koffermoord wordt vergeleken met dat van de vader van Melissa Halstead.

Het voormalige Amerikaanse model heeft twee jaar met Sweeney in Amsterdam gewoond en werkte hier als modefotograaf. Nadat Melissa was verdwenen, keerde Sweeney terug naar Engeland. Twee jaar later probeerde hij daar Delia Balmer om te brengen. Zij raakte zwaargewond toen Sweeney met een bijl een van haar vingers afhakte en haar gezicht raakte.

John Sweeney wist destijds te ontsnappen en was jarenlang spoorloos. Mogelijk heeft hij in 1995 opnieuw enige tijd ondergedoken gezeten in ons land.

Begin dit jaar kwam Scotland Yard hem opnieuw op het spoor, toen langs de Theems lichaamsdelen van de 31-jarige Britse prostituee Paula Fills (31) waren aangespoeld. Enkele weken later werd Fills' vriend 'Joe' in een appartement in Londen opgepakt. Joe bleek de beruchte en lang gezochte John Sweeney te zijn.

In zijn flat werden honderden tekeningen van moorden op vrouwen gevonden, waarbij de Brit zichzelf afbeeldde als duivel. Een van die tekeningen is de afbeelding van een koffer met de tekst: 'Rust zacht, Melissa. Amsterdam, 1992'.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 7 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.