De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ouderwetse rally Damrak
   
 

AMSTERDAM - Blijft Alan Greenspan plankgas geven? Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs speculeerden er gisteren op dat de president van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, vandaag voor de tiende keer dit jaar de rente gaat verlagen. Ook plotseling teruggekeerd optimisme dat de economie in de tweede helft van volgend jaar zal herstellen, zorgde voor een ouderwetse rally op het Damrak.

De AEX-index sloot maar liefst 14,82 punten (3,2%) hoger op 482,97. De Midkap won 4,53 punten (1,1%) op 420,98.

De financials waren gisteren de absolute smaakmakers op Euronext Amsterdam. Zowel ABN Amro (+3,8% op 17,80), Aegon (+5,2% op 29,53), Fortis (+2,7% op 28,00) als ING (+3,3% op 29,65) trokken de AEX-index flink omhoog.

Ook de chipfondsen vielen goed in de smaak. Philips steeg 5,1% op 27,99. ASML noteerde 8,6% op 18,45. ASML wil één van de grootste chiptoeleverende concerns ter wereld worden. De Veldhovense chipmachinegigant is volgens bestuursvoorzitter Doug Dunn van plan behalve lithografiemachines de komende jaren ook een reeks andere chipmachines te gaan produceren.

KPN sloot voor het eerst sinds 9 augustus weer boven de 5. Het aandeel noteerde 4,8% hoger op 5,20. Sinds de aankondiging op 10 september dat Ad Scheepbouwer de nieuwe bestuursvoorzitter zou worden. is de beurskoers van KPN bijna verdubbeld.

Het telecomconcern liet weten in het derde kwartaal een boekwinst van 44 miljoen te hebben gerealiseerd op de verkoop van zijn 21%-belang in het Ierse Eircom. KPN ontvangt er 632 miljoen in contanten voor van het consortium Valentia, dat ondermeer bestaat uit de zakenbank Goldman Sachs en de legendarische miljardair George Soros.

Volgens de Hongaarse krant Napi Gazdasag gaat KPN de verkoop van zijn 75,2%-belang in Pantel uitstellen. Geen van de geïnteresseerde partijen zou tegemoet willen komen aan de vraagprijs voor het telecombedrijf uit Hongarije.

De crisis rond KPN raakt ook zijn partner NTT Docomo. Het Japanse concern heeft namelijk $2,5 miljard moeten afboeken op het belang dat het vorig jaar voor $3,38 miljard nam in KPN Mobile.

Koninklijke Olie eindigde 1,2% hoger op 57,15. Volgens het Duitse Handelsblatt heeft de Koninklijke Shell/Groep interesse voor Enron. De Brits/Nederlandse oliegigant zou voor het Amerikaanse energieconcern $11 miljard willen neertellen.

Ahold dikte 2,4% aan op 31,65. De supermarktgigant maakte vrijdag nabeurs bekend samen met het Costaricaanse CSU en het Guatamalteekse La Fragua de grootste supermarktketen in Midden-Amerika te laten ontstaan.

De TNT Post Groep (TPG) presenteerde gisteren kwartaalcijfers die overeenkwamen met de verwachting van de markt. Het post-, expresse- en logistiekconcern van de kersverse bestuursvoorzitter Peter Bakker, die onlangs Scheepbouwer opvolgde, stelde echter wel de winstverwachting voor heel 2001 bij van "20 tot 25%" naar "tenminste 20%". Het aandeel TPG steeg 3,5% naar 21,74.

Onder de AEX-fondsen waren er slechts twee verliezers. Gucci liet 5 eurocent liggen op 94,95. Versatel moest 5,3% terug op 1,26. Rond het telecombedrijf blijft grote onzekerheid bestaan of het vorige maand gepresenteerde schuldsaneringsplan wel gaat slagen. Veel obligatiehouders zouden ontevreden zijn over het bod van Versatel om 1,7 miljard aan schuldpapier voor 390 miljoen terug te kopen.

In de Midkap moest het veelgeplaagde KLM een verlies van 4,5% incasseren op 9,50. De koers van Randstad nam met 5,3% toe naar 13,80. Het uitzendconcern maakt vandaag nabeurs zijn vervroegde kwartaalcijfers bekend.

In de lokale markt gaven maar liefst drie ondernemingen een winstwaarschuwing af. Stork (-2,8% op 8,93) kondigde aan tegen de eerder afgegeven verwachting in, dit jaar toch met verlies te moeten afsluiten. Het technologieconcern schrapt verder zeshonderd arbeidsplaatsen.

Twentsche Kabel (-8,9% op 20,95) waarschuwde dat de nettowinst dit jaar circa 35% lager zal uitkomen. Tot nog toe ging de onderneming uit van een resultaat dat overeen zou komen met dat van vorig jaar.

Nabeurs maakte drukkerijgroep Roto Smeets De Boer (onveranderd op 25) bekend dat het over heel 2001 waarschijnlijk 30% minder winst zal boeken.

Eerder ging de onderneming nog uit van een daling van de nettowinst met circa 18%.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.