HOOFDDORP - "Met gepaste trots geef ik ze, maar in feite is het een afscheidscadeau van mijn voorganger." De kersverse voorzitter van de raad van bestuur van TPG, Peter Bakker, was gisteren niet te beroerd om zijn voorganger Ad Scheepbouwer alle eer te geven voor de fraaie kwartaalcijfers.
|
De divisie Express van TPG ondervindt veel last van de nieuwe luchtvaartregels in de VS. (Foto: ANP)
|
Hij was het immers, die tot vorige week donderdag officieel aan het roer stond van dit post- en expressebedrijf. Een bedrijf, dat fors hogere resultaten over het afgelopen kwartaal kon melden en waarvan de top ook voor het hele jaar optimistisch gestemd is.
Bakker straalde gisteren dan ook bij zijn eerste optreden voor de buitenwereld als ceo. Scheepbouwer moet als nieuwe topman bij KPN dit teleconcern helpen uit het moeras te trekken.
Terwijl veel van Bakker's concurrenten de laatste weken met winstwaarschuwingen kwamen, kon hij melden dat de jaarwinst bij zijn concern 'tenminste' met 20% zou stijgen ten opzichte van die van vorig jaar. En hoewel dat op het eerste gezicht iets minder positief lijkt dan de eerdere voorspellingen van een stijging met 20 à 25%, is het toch geen bijstelling van de prognose, zo verzekerde hij. "Hoe verder je in het jaar komt, hoe nauwkeuriger je nu eenmaal kunt zijn met je prognoses. Een marge van 5% was erg ruim. Nu weten we meer en we stellen dat de stijging tenminste 20% zal zijn. Dat we nu het percentage van 25 niet meer noemen is dan ook beslist geen winstwaarschuwing", aldus de nieuwe TPG-topman.
Over het derde kwartaal steeg de nettowinst met 11,5% tot 97 miljoen, wat de winst over de eerste negen maanden brengt op 416 miljoen, dat was een stijging met 23,4%. Dit bij een 12,3% hogere omzet van 2,6 miljard over het afgelopen kwartaal of een 16,6% hogere omzet over de eerste negen maanden van 8,2 miljard.
En ook voor het vierde kwartaal ziet het er goed uit, verzekerde Bakker. "Historisch gezien is dat het sterkste kwartaal van het jaar voor al onze drie divisies: Post, Express en Logistiek. In het derde kwartaal hebben we altijd te maken met een zomerdip. Men is massaal op vakantie en verstuurt gewoon minder post. Dat merken we natuurlijk in onze resultaten."
Bakker verwacht dat Post in het vierde kwartaal opnieuw 'sterk' zal presteren. In het afgelopen kwartaal steeg hier de omzet met 8,2% tot 900 miljoen, terwijl de bedrijfswinst met 15,2% toenam tot 144 miljoen. Dat resulteerde in een verbetering van de operationele marge van 15% vorig jaar tot 16% nu.
Voor Express is de TPG-top iets minder optimistisch. De omzetgroei zal hier naar verwachting laag zijn, zowel door de economische ontwikkelingen als door problemen bij verzending van express-stukken na de aanslagen in de Verenigde Staten.
In het derde kwartaal was er sprake van een omzetstijging bij express van 1,6% tot 1,002 miljard, terwijl de bedrijfswinst met 14,3% daalde tot 24 miljoen. De marge ging van 2,8% naar 2,4%. Die winstdaling werd veroorzaakt door problemen in Australië. Daar werd opnieuw verlies geleden. Het management is in dit land intussen vervangen en Bakker heeft goede hoop dat men daar eind volgend jaar weer in de zwarte cijfers zal komen. Begin van komend jaar zal er in ieder geval al sprake zijn van een 'significante' verbetering, verzekerde hij.
De aanslagen in de VS hebben tot inmiddels tot nieuwe problemen geleid bij express. Zo kan men door nieuwe regels van de Amerikaanse autoriteiten (de Federal Aviation Administration, FAA) nog maar beperkt gebruik maken van passagiersvliegtuigen voor het transport van express-stukken. Getracht wordt door gebruikmaking van alternatief vervoer hiervoor een oplossing te vinden.
In het derde kwartaal vond er een verschuiving plaats van lucht- naar wegvervoerproducten. Het beleid waarbij laag renderende opdrachten zijn geweerd (goederen met veel volume, maar weinig gewicht, terwijl afrekening vaak plaatsvindt naar gewicht) leidde tot substitutie door kleinere, meer winstgevende klanten.
Ook voor Logistiek wordt voor het vierde kwartaal op een bescheiden omzetgroei gerekend. Het afgelopen kwartaal steeg, vooral door acquisities, de omzet hier nog 43,5% tot 752 miljoen. De bedrijfswinst kwam uit op 42 miljoen (een stijging met 44,8%, wat een winstmarge betekende van 5,6 (v.j. 5,5)%.
In de zgn. 'pijplijn' zit nog een groot aantal contracten, verzekerde Bakker. "We hebben goede hoop nog voor 1,8 miljard aan nieuwe contracten in diverse sectoren te kunnen afsluiten. Voor het overgrote deel gaat het daar om onze strategische sectoren, de autosector, de autobandenindustrie, de consumptiegoederenindustrie en de hightech elektronica."
Overigens wil TPG het aandeel dat de auto-sector nu nog op de totale groep heeft terugdringen door sterkere groei in de andere sectoren.