De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Tachtigjarige schept
leven in Ethiopië

   
 

KATCHEMA - Erosie vreet elk jaar 1,5 ton van Ethiopië's aarde weg. Kale ravijnen zijn er dan ook een kenmerkende aanblik en miljoenen Ethiopiërs balanceren op de rand van hongersnood. Toen Ato Ifru Kojna in 1993 aan zijn buurman vroeg of die hem niet een stukje land wilde geven aan de kop van zo'n ravijn bij hun dorp Katchema, vond de jongere man dat best, want er viel toch niets op te verbouwen.

Maar Ato Ifru ging met geduldige vastberadenheid aan het werk. Hij legde rijen dammetjes aan langs de helling van het ravijn en plantte op de zo ontstane terrassen bomen en struiken die hem door het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties werden verstrekt. In vier jaar tijd stampte hij zo een oase uit de grond. Toen zijn buren dat zagen namen zij een andere ravijn onder handen. Ze plantten er 140.000 bomen en struiken en veranderden barre grond in bos.

Water

Met de verandering van het landschap verbeterde de kwaliteit van het leven van de dorpelingen, die twintig jaar geleden onder het militaire regime van Mengistu Haile Mariam onder dwang waren overgeplaatst naar Katchema, 100 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Addis Abeba. De inmiddels 80-jarige Ato Ifru noemt de verbetering spectaculair. "We hebben een wateropvanggebied gecreëerd en hoeven nu niet meer elke dag lange afstanden af te leggen om water te halen", zegt hij. "We hebben ook ruime hoeveelheden groente, fruit en pluimvee." De 200 huishoudens van Katchema beheren nu 62 hectare grond die hun per gezin 840 birr (250 gulden) extra inkomsten per jaar oplevert uit de verkoop van veevoeder en hout. Het gemiddelde inkomen in de regio ligt rond de 1.500 birr (450 gulden) per jaar.

Door hun extra verdiensten bij elkaar te leggen hebben de dorpsbewoners vorig jaar hun eerste school kunnen bouwen. Een molen en een kleine kliniek staan als volgende op hun verlanglijst.

Het dorpsproject staat onder bescherming van een campagne van het Wereldvoedselprogramma voor Ethiopië die wordt gefinancierd door de VS, Canada, Noorwegen en Ierland.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.