BERLIJN - De Duitse regeringspartijen zijn het na maandenlange onderhandelingen eens geworden over een nieuwe immigratiewet.
De sociaal-democraten en groenen willen het gevoelige onderwerp buiten de bondsdagverkiezingen van volgend jaar september houden. Ze proberen het wetsvoorstel daarom nog dit parlementaire jaar te behandelen.
|
Minister Otto Schily. (Foto: AP)
|
Of de bondsdag en bondsraad het wetsvoorstel zullen aannemen, is mede afhankelijk van de oppositie. Als eerste heeft de conservatieve CSU uit Beieren laten weten geen steun aan de nieuwe wet te zullen verlenen, omdat de immigratie zou worden bevorderd in plaats van afgeremd.
Er komt een puntensysteem voor toelating, waarbij de belangrijkste voorwaarden zijn: het kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud en het hebben van een afgeronde beroepsopleiding. Bijkomende factoren die van invloed zijn op toelating betreffen leeftijd en talenkennis.
Tot op heden gold het recht op gezinshereniging voor kinderen tot 16 jaar. Oorspronkelijk wilde minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, de grens naar 12 jaar verlagen. Onder druk van de Groenen is het compromis van 14 jaar tot stand gekomen.
Kinderen tussen 14 en 18 mogen zich slechts bij hun ouders voegen als zij kunnen aantonen de taal te beheersen.
Onder druk van de Groenen zal de rechtsstatus van vluchtelingen die nu worden gedoogd, worden verbeterd. Een deel van hen zal een verblijfsvergunning krijgen. Zij die in eigen land worden vervolgd, maar niet door de overheid, krijgen bescherming tegen uitzetting evenals zij die vanwege hun seksuele geaardheid gevaar lopen.
Immigranten kunnen aanspraak maken op een integratiecursus, waarin de Duitse taal, geschiedenis, cultuur en grondslag van het rechtssysteem zullen worden verklaard. De kosten hiervan worden geschat op een miljard DM per jaar.