SCHIPHOL - De Taxicentrale Schiphol (TCS) eist dat de Koninklijke Marechaussee optreedt tegen chauffeurs die passagiers ronselen buiten de officiële standplaats om. Als ingrijpen achterwege blijft, dreigt TCS met een miljoenenclaim wegens inkomstenverlies.
In een brief aan brigadecommandant H.C. de Jong schrijft de TCS "niet langer genoegen te nemen met het optreden van de Koninklijke Marechaussee of liever gezegd het ontbreken daarvan. Het foutief parkeren van zogenaamde 'vrije rijders' wordt nauwelijks aangepakt en het ronselen in de hal helemaal niet."
Als door de Marechaussee "niet adequaat wordt opgetreden" zal TCS de dienst "aansprakelijk stellen voor het miljoenenverlies dat door onze bedrijfstak wordt geleden," is het dreigende slot van de brief, die gisteren tot spoedoverleg tussen TCS en Marechaussee leidde.
De taxistandplaats bij de luchthaven is al maanden het toneel van conflicten tussen officiële Schipholtaxichauffeurs en collega's zonder vergunning, die toch passagiers willen oppikken. De laatste groep zet de wagens neer op de weg waar een stopverbod geldt en probeert aankomende luchtreizigers naar de auto te lokken. Het regent klachten bij Schiphol over deze taxi-oorlog, die elders na heftige strijd wel geluwd is.
De TCS heeft 'coördinatoren' aangesteld om het hinderlijke gedrag van 'vrije rijders' te voorkomen. De Marechaussee heeft inmiddels wel deze functionarissen wegens bedreiging aangepakt, maar ziet - volgens de TCS - overtredingen van de onofficiële chauffeurs door de vingers.
De standplaats bij Schiphol is voorbehouden aan leden van de ondernemingen TCA (Amsterdam) en BBF (Oude Meer), die een contract hebben gesloten met de centrale van de luchthaven. Onlangs besliste de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat deze samenwerkingsovereenkomst boven de vorig jaar geliberaliseerde Taxiwet gaat, omdat het privéterrein betreft en geen openbare weg.
Woordvoerder Ben Smit van de Marechaussee op Schiphol ziet niets in de teneur van dreigende taal in de TCS-brief: "Alles wat met de taxi te maken heeft, is een zaak van de luchthaven. Daar gaat de Marechaussee niet over. Wij treden uitsluitend op tegen ernstig strafbare feiten, van wie dan ook, of als de openbare orde in het geding is." De miljoenenclaim noemt Smit "buiten proporties".