De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje nu al
te licht bevonden

   
 

ROTTERDAM - De Champions Trophy is pas een weekeinde oud, maar nu al is duidelijk, dat dit Nederlands hockeyelftal te licht is om zich nog een absolute wereldtopper te mogen noemen. In het toernooi, waarin de zes sterkste landen van de wereld opereren, speelde Oranje zaterdag moeizaam met 1-1 gelijk tegen Pakistan, om een dag later zeer teleurstellend met 3-2 van het nieuwe en verjongde Australië te verliezen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Remco van Wijk probeert zondag langs de Australische verdediging te komen. (Foto: ANP)
Daardoor lijkt een finaleplaats volgend weekeinde verder weg dan ooit en vrijwel zeker onhaalbaar. Sinds de Olympische Spelen van Sydney raakte Nederland een schat aan ervaring kwijt. Spelers als doelman Ronald Jansen, Stephan Veen, Wouter van Pelt, Jacques Brinkman en onlangs Peter Windt bedankten, terwijl Erik Jazet en Jaap-Derk Buma met blessures afhaakten. Goed voor in totaal 1423 interlands.

De nieuwe lichting lijkt nog niet klaar voor het grote werk en dat is een pijnlijke constatering, want in februari staat het WK in Maleisië al weer op het programma. Schrijnend was het eveneens om te moeten constateren, dat routinier Remco van Wijk (219 interlands) al een tijdje aan daadkracht heeft ingeboet. De scherpte ontbreekt momenteel bij deze ooit zo gevreesde aanvaller.

Bondscoach Joost Bellaart vond het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar constateerde wel dat er werk aan de winkel is. "Op beslissende momenten maken we te veel persoonlijke fouten en dat is op dit niveau dodelijk. Wij hebben een behoorlijke veer moeten laten en bij ons is het niveau absoluut niet hoog genoeg om nu al mee te doen. Tactisch kwamen we tegen de Aussies in de problemen en ook fysiek komen we tekort. Vervelend om te constateren, maar het is niet anders. Ik zal nu met een stoffer en blik achter de jongens aan moeten lopen, want we mogen absoluut niet bij de pakken neer gaan zitten."

In Rotterdam, waar de 7000 toeschouwers gisteren als één man achter het Nederlands elftal gingen staan, wees niets erop, dat Nederland de titels wereldkampioen, olympisch kampioen en Champions Trophyhouder achter zijn naam heeft staan. Tegen Pakistan begon de ploeg zaterdag uiterst voorzichtig. Het kwam wel op een 1-0 voorsprong door een goal van Taekema (strafcorner), maar Pakistan maakte via een strafcorner van Abbas gelijk en had in de tweede helft het beste van het spel. Oranje heeft nu in de laatste zes ontmoetingen niet meer van Pakistan kunnen winnen...

Een dag later kwam Nederland tegen Australië, dat hun eerste duel van Duitsland had verloren (2-1) weer op een 1-0 voorsprong (doelpunt De Nooijer na een fraaie solo), maar opnieuw ging het vooral in de tweede helft fout. Dwyer scoorde eerst nog 1-1 en protesten van de Nederlandse spelers, dat de voet van de tegenstander de bal zou hebben geraakt - hetgeen ook zo was, kende geen genade in de ogen van de Ierse arbiter O'Connor. In de zeventiende minuut van de tweede helft raakte Lomans, die niet in de basis begon, uit de eerste strafcorner de lat, waarna Troy Elder aan de andere kant plotseling voor 1-2 zorgde. Van Wijk kreeg wegens aanmerkingen op de leiding een gele kaart en Oranje liep met tien man achter de feiten aan. Vier minuten voor tijd scoorde Smith 3-1, waarna Mathijs Brouwer heel even de spanning kon terugbrengen (3-2).

De pijn na de nederlaag was er niet minder om. De grote vraag is nu of Joost Bellaart in staat is om dit kwetsbare elftal alsnog op de rails te krijgen. "We zullen dinsdag tegen Engeland onze spitsen dieper moeten gaan aanspelen", zei Bellaart. Maar ja, dat was niet de enige onvolkomenheid tot nu toe. Het lijkt zo klaar als een klontje: Oranje is als team op dit moment gewoon niet goed genoeg en eigenlijk wist Bellaart dat al een tijdje.

Rotterdam. Champions Trophy, mannen.

Eerste speelronde: Nederland - Pakistan 1-1 (1-1). 9. Taekema 1-0 (sc), 27. Abbas 1-1 (sc). Scheidsrechters: Deo (Spa), Rommel (Dui). Toeschouwers: 5000. Gele kaart: 47. Usman (Pakistan).

Nederland: Vogels; Van der Weide, Van Weel, Taekema en Booij; Geeris, Delmee en Eikelboom; Remco van Wijk, De Nooijer en Mathijs Brouwer. Wissels: Lomans, Ronald Brouwer, Klaver, Derikx.

Engeland - Zuid-Korea 4-3 (1-1).

Duitsland - Australië 2-1 (0-1).

Tweede speelronde: Nederland - Australië 2-3 (1-1). 6. De Nooijer 1-0, 25. Dwyer 1-1, 58. Elder 1-2, 65. Smith 1-3, 67. Mathijs Brouwer 2-3. Scheidsrechters: Wright (ZAf), O'Connor (Ier). Toeschouwers: 6000. Gele kaart: 64. Remco van Wijk (Nederland).

Nederland: Vogels; Van der Weide, Taekema, Van Weel en Booij; Derikx, Delmee en De Nooijer; Geeris, Eikelboom en Mathijs Brouwer. Wissels: Remco van Wijk, Klaver, Lomans.

Pakistan - Zuid-Korea 2-0 (1-0).

Duitsland - Engeland 2-0 (2-0).

Stand:

1. Duitsland 2-6 (4-1), 2. Pakistan 2-4 (2-1), 3. Australië 2-3 (4-4), 4. Engeland 2-3 (4-5), 5. Nederland 2-1 (3-4), 6. Zuid-Korea 2-0 (3-6).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.