SANTIAGO - Na enig treuzelen heeft de regering van Argentinië een nieuw beleidsplan wereldkundig gemaakt dat zowel de ingezonken economie van het land moet activeren als de dreiging van een betalingsstop moet afwentelen. De spil van het door minister Domingo Cavallo van Economische Zaken aangekondigde plan is het omruilen van kortlopende staatsleningen in lange-termijnobligaties die enerzijds een lagere rente hebben maar anderzijds betere betalingsgaranties bieden.
Aan binnenlandse beleggers stelt de Argentijnse staat waardepapieren ter beschikking met een looptijd van twintig jaar en een rente van zeven procent. Het uitschrijven van de nieuwe obligaties vindt plaats met als borgstelling de toekomstige federale belastinginkomsten waarvan minister Cavallo een deel wil reserveren voor het honoreren van de toekomstige betalingsverplichtingen.
De eerste tranche van de ruiloperatie moet zijn beslag krijgen in het eerste kwartaal van het volgende jaar en zal een bedrag omvatten van ten minste vijftien miljard dollar. In een later stadium hoopt de regering in Buenos Aires ook internationale beleggers geïnteresseerd te krijgen in het wisselen van de Argentijnse obligaties. Minister Cavallo zei dat de verschuiving van korte- naar langere-termijnobligaties de staat reeds in 2002 een besparing van ongeveer vier miljard dollar aan rentebetalingen moet opleveren.
Een deel van deze opbrengst is bedoeld voor het financieren van maatregelen die de nationale bedrijvigheid moeten aanwakkeren, terwijl een ander deel van de vrijgemaakte fondsen eerdere tegenvallers van de belastinginkomsten moet compenseren.
Deze derving van fiscale inkomsten zette eerder een streep door het voornemen van de regering om de nationale begroting in evenwicht te brengen. Het elimineren van het begrotingstekort was een voorwaarde van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor het vrijgeven van extra noodleningen aan Argentinië ter waarde van ruim acht miljard dollar.
Argentinië is in totaal 132 miljard dollar schuldig aan buitenlandse kredietverleners. Van dit bedrag is 101 miljard dollar geleend door particuliere banken en pensioenfondsen. Het overige deel van de schuld staat opgetekend bij multilaterale instellingen als de Wereldbank en het IMF. Deze maand moet het land twee miljard dollar aan rente en aflossingen betalen. Hiervoor hoopt de regering een deel van de IMF-kredieten te kunnen aanwenden.
Vanuit Washington reageerde de directie van het IMF ingetogen op de aankondiging van Argentiniës nieuwe financieel-economische beleid.
Geen van de multilaterale banken of instellingen heeft zich tot dusver evenwel bereid verklaard om het Argentijnse beleid met nieuwe kapitaalinjecties te ondersteunen. Het ontbreken van internationale betalingsgarantiesmaakt volgens verschillende marktkenners in Buenos Aires het beleid van minister Cavallo tot "een zwaktebod".