De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Trimble kan toch premier worden

Van onze correspondent

   
 

Ongeveer een uur nadat de overeenkomst met de Alliantie Partij bekend was gemaakt, ontplofte zaterdag in de Britse stad Birmingham een autobom. Volgens de recherche en hoofdcommissaris Ron Flanagan van de Noord-Ierse politie - de sinds gisteren nieuwe, neutrale naam voor de Royal Ulster Constabulary (RUC) - David Trimble zal vandaag ondanks bezwaren van de partij van dominee Ian Paisley toch premier van de katholiek/protestantse Noord-Ierse regering worden. De Britse regering en Noord-Ierse politici hebben afgelopen weekeinde een constructie bedacht die dit mogelijk maakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
David Trimble (Foto: AP)
De constructie houdt in dat de gematigde Alliantie Partij, waarvan zowel katholieken als protestanten deel uitmaken, een aantal van zijn protestantse parlementsleden gedurende een week tijdelijk 'uitleent' aan de protestantse Unionisten, waardoor Trimble toch kan rekenen op een meerderheid van de protestantse stemmen.

Trimble werd vrijdag ondanks 70 procent van de stemmen niet door het parlement herkozen als premier omdat hij van zijn eigen UUP slechts 29 stemmen voor kreeg en 30 tegen. Weliswaar stemden alle katholieken in het 108 leden tellende parlement vóór Trimble, maar volgens de verkiezingsregels is meerderheidssteun van beide kampen vereist.

Vandaag wordt opnieuw in de Noord-Ierse assemblee gestemd. De partij van dominee Paisley kondigde aan de constructie bij de rechter aan te vechten. De Britse minister voor Noord-Ierland, dr. John Reid, was hier niet bang voor. "Liefst 70 procent van de parlementsleden heeft voor Trimble als premier en voortgang van het vredesproces gekozen. Dat is ook wat de Noord-Ierse bevolking wil", aldus Reid.

Trimble was eerder afgetreden omdat het Ierse Republikeinse Leger (IRA) weigerde te ontwapenen. Toen het IRA vorige week alsnog een begin maakte met ontwapenen, stelde hij zich prompt herkiesbaar om het vredesproces te redden.

was de aanslag het werk van de Real IRA. Deze splintergroep van het IRA verzet zich tegen het in 1998 gesloten vredesakkoord.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.