De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS vrezen aanslag met pokkenvirus

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten hebben uit voorzorg tegen een mogelijke bio-aanval met het pokkenvirus 'rapid response'-teams klaargestoomd. Het gaat in totaal om zo'n 140 epidemiologische experts, die verspreid over de VS onmiddellijk in actie moeten komen wanneer de eerste symptomen worden gemeld van de uiterst dodelijke ziekte.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Osama bin Laden viel ditmaal uit tegen de VN. (Foto: EPA)
De 140 experts zijn vorige week ingeënt tegen de pokken op last van de federale centra voor ziektepreventie. De overheid zegt geen aanwijzingen te hebben voor een ophanden zijnde aanslag met het pokkenvirus, maar slechts preventief te handelen. Deze week zullen door het hele land artsen worden voorgelicht over de eerste verschijnselen van pokken, een ziekte die 21 jaar geleden wereldwijd is uitgeroeid.

Eerder maakte minister van Volksgezondheid Tommy Thompson bekend dat de regering-Bush zo'n 300 miljoen pokkenvaccins aan het inslaan is om de hele bevolking te kunnen inenten.

Bij een militaire oefening, genaamd 'Donkere Winter', werd afgelopen zomer in Oklahoma City een pokkenaanval gesimuleerd. Daarbij bleek dat de ziekte zich binnen korte tijd zou verspreiden over 25 van de 50 staten, miljoenen inwoners van de VS de dood injagend.

In het onderzoek naar de antraxterreur, die tot nog toe vier doden eiste, heeft de FBI huiszoeking verricht in een appartement dat door vier Arabieren werd bewoond in Trenton, New Jersey. Enkele brieven met de dodelijke miltvuurbacterie waren in deze plaats gepost. Bij de inval is één man in hechtenis genomen en overgedragen aan de immigratiedienst. De federale recherche heeft verder niets bekend gemaakt over de actie.

Osama bin Laden

Inlichtingendiensten in de VS zijn nog steeds in de hoogste staat van alarm. Gevreesd wordt dat Osama bin Laden in zijn jongste video-boodschap geheime signalen heeft gegeven aan zijn aanhangers om opnieuw toe te slaan. De hoofdverdachte van de aanslagen in New York en Washington trok in de video, die afgelopen weekeinde werd vertoond door de Arabische zender Al-Jazeera, fel van leer tegen de Verenigde Naties. Hij maakte daarbij bepaalde gebaren met zijn rechterhand die door analisten worden gezien als mogelijke codes aan terreurcellen. Bin Laden noemde de VN een 'instrument voor misdaden' tegen de moslims en hekelde Arabische leiders die de VN steunen als 'ongelovigen'. De Arabische Liga wees gisteren tijdens een vergadering in de Syrische hoofdstad Damascus de oproep van Osama bin Laden tot een heilige oorlog tegen het Westen van de hand. Secretaris-generaal Amr Moussa van de 22 lidstaten tellende liga zei dat de in Afghanistan ondergedoken terroristenleider "niet uit naam van Arabieren en moslims spreekt".

Ook Egypte wees de verklaring van Bin Laden van de hand en zei dat de wereld verenigd is in de strijd die zich nu in Afghanistan afspeelt. "Er is een oorlog aan de gang tussen Bin Laden en de hele wereld", zei minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Maher.

Komende zaterdag spreekt president George Bush de algemene vergadering van de VN in New York toe.

Bij de kamikaze-aanslagen op het World Trade Center blijkt een kantoor van de geheime dienst CIA te zijn verwoest. Het gaat om een CIA-vestiging in een belendend pand dat in de nasleep van de WTC-ramp instortte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.