De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Onze beurswaakhond bijt
sneller dan Amerikaanse'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) beschikt sinds kort over een controlesysteem op effecteninstellingen dat zelfs de kwaliteit van de beruchte Amerikaanse beurswaakhond SEC overstijgt. Dit stelde STE-voorzitter Arthur Docters Van Leeuwen gisteren tijdens een toelichting op het nieuwe toezichtssysteem. Belangrijkste noviteit is dat instellingen voortaan gevraagd wordt hun eigen zwakke plekken bloot te geven, zodat de toezichthouder zich vooral daar op kan richten.

Het nieuwe controlesysteem van de STE moet het toezicht op het toenemende aantal effecteninstellingen niet alleen verbeteren, maar vooral ook efficiënter maken. Grote drukte op de aandelenmarkt en de uitbreiding van taken heeft er voor gezorgd dat de omvang van de toezichthouder in twee jaar is verdrievoudigd tot 180 medewerkers.

Onderdeel van de nieuwe aanpak is een vragenlijst, waarmee de onder toezicht staande instellingen aan de STE inzage geven over de kwaliteit van hun eigen organisatie.

"We hebben gekozen voor een constructieve benadering van de markt door ondernemingen te vragen wat hun organisatie bijdraagt aan een zuivere verhouding tussen kapitaalvragers en beleggers", aldus Docters Van Leeuwen. Volgens de STE-directeur is deze methode zinvoller dan bedrijven voortdurend aan te spreken op mogelijke overtredingen en overtredinkjes van de Wet Toezicht Effectenverkeer (WTE). "We focussen ons zodoende op bedrijfsonderdelen waar de risico's het grootst zijn", aldus de STE-voorzitter. De beurswaakhond is niet bang dat beleggingsinstellingen een al te rooskleurig beeld van hun onderneming zullen schetsen. Naar eigen zeggen is de STE op de hoogte van zwakke plekken bij instellingen en zal het weer terug zouden krijgen bovendien steekproefsgewijs de juistheid van de opgaven controleren.

Docters Van Leeuwen, in eerste instantie nog wat onwennig door de aanwezigheid van een handvol journalisten in het zich doorgaans in stilzwijgen hullende STE-bolwerk, raakte naarmate zijn presentatie vorderde steeds meer op dreef. Bij een toelichting op de recente opheffing van het verbod op de handel in aandelen door het eigen personeel zei hij: "We moeten afstand nemen van het idee dat het werken met beleggingen een soort smoezelige handel zou zijn, á la een tweedehands-automarkt in Utrecht."

De STE-voorzitter was zelf in eerste instantie geen voorstander van het (deels) vrijgeven van handel in aandelen door medewerkers. "Enige tijd geleden hoorde ik over personeelsleden van de Franse toezichthouder die zich schuldig hadden gemaakt aan handel met voorkennis. Ik dacht: als ons dat overkomt, kan ik de tent hier gelijk sluiten. Maar nadat ik er wat langer over had nagedacht, vond ik het gewoon niet kunnen dat wij het idee uitdroegen dat de effectenhandel eigenlijk heel slecht is. Daarom moeten onze medewerkers het voorbeeldig doen. En wie dat niet doet, kan hier gelijk vertrekken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.