De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Flinke dip horeca
na 11 september

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - Sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september laten Nederlanders de duurdere restaurants massaal links liggen. Toprestaurants kampen sinds de tragische gebeurtenissen met omzetdalingen tot dertig procent. Vooral de zakelijke klanten, van oudsher de belangrijkste doelgroep voor de restaurateurs in het hogere prijssegment, blijven weg door de onzekere economische situatie.

"Een tafel reserveren is in elk geval in veel gevallen gemakkelijker geworden", zo erkent directeur J. Claes van de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. De dip heeft al gevolgen voor werknemers in de betere etablissementen: "Er worden minder overuren gedraaid en het aantal uitzendkrachten daalt."

Gezinnen

Omdat de terugval nog maar zo kort geleden is ingezet, kan Claes nog geen voorspelling doen over de toekomst van de chique eetgelegenheden. Van dreigende sluitingen is volgens hem nog geen sprake. "Veel restaurateurs pogen nieuwe doelgroepen aan te boren, zoals gezinnen en jonge tweeverdieners."

De grootste klappen vallen momenteel in de randstad. Dit is een logisch gevolg van het feit dat de duurdere restaurants zich de afgelopen jaren veelal in de buurt van grote ondernemingen vestigden. Ze verdienden flink aan zakenmensen die tijdens de hoogconjuncturele hoera-tijden massaal overleg aan de duurbetaalde dis voerden.

Nu de omzetten over de hele linie kelderen, wordt het bedrijfsleven voorzichtiger en zuiniger. De horeca is hiervan het eerste slachtoffer. "Onze sector is gevoelig voor economische schommelingen. Wie bijvoorbeeld een goed restaurant heeft bij het KPN-kantoor in Den Haag, zal meteen last hebben van de problemen aldaar", aldus de directeur van Horeca Nederland.

Volgens Claes was het eerste kwartaal van dit jaar al tegenvallend, maar werd dit gevolgd door een opleving. "Het derde kwartaal begon ook niet best, maar het werd pas echt slecht na 11 september."

De vaderlandse horeca had eerder last van buitenlandse ontwikkelingen. Volgens de werkgeversorganisatie VNO-NCW leverde de Golfcrisis tien jaar geleden een omzetdaling van elf procent in één jaar op. Toen het consumentenvertrouwen weer groeide, was het verloren gegane gebied snel weer herwonnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.